Esimese päeva avaesineja oli Kasepää näitetrupp etendusega „Sõber", lavastajateks Erlend Kollom ja Anni Luud. Südamli­kus tükis räägiti keerulistest ja samas lihtsatest inimsuhetest läbi kolme aastakümne: sõprusest, armastusest, kibestumu­sest, pettumusest. Elva Sinilinnu teater esitas Maarja Kooriku kirjutatud ja lavastatud „Külaelu". Tegemist oligi eheda va­naaegse külajandiga, kus laval oli nii suuri tundeid kui väik­last kadedust. Väägvere külateater oli toonud lavale Heldur Jõgioja „Mis maksavad need madalad majad" Ira Ritsiku lavastuses. Tegevus toimub ühes Lõuna-Eesti mõisakõrtsis 19. sajandi viimsel veerandil. Legendi järgi olevat sarnane lugu ka ühes Eestimaa mõisas aset leidnud. Peale lõunat oodati lavale Tartu Vilde Teatrit. Birk Rohelendi suhtedraa­ma „Fokstrott" oli lavale toonud Tess Pauskar. Ühe perekon­na rohkem kui kolmkümmend aastat kestnud tee on lõpule jõudmas. Nende iga-aastane perekonna matriarhi, mamma, surma-aastapäeva tähistamine jääb viimaseks. Päev edenes Palamuse Amatöörteatri etendusega „Inishmoreˇi leitnant". Tuntud iiri näitekirjaniku Martin Mcdonaghˇi musta verise komöödia oli lavale toonud Janek Varblas. Kogu traagiliste ja samas naljakate sündmuste ahel saab alguse üksikul külateel vägivaldse otsa leidnud kassist. Esimese päeva lõpetas Tea­ter Nora „Kukk" mille lavastaja ja autor trupi toel Janno Puu­sepp. Nagu autor on oma tüki kohta ise öelnud, on tegemist muinasjutuga täiskasvanutele, mis, tänu noore trupi hoogsa­le mängule, sobis pikka päeva suurepäraselt lõpetama. Festi­vali klubis andis žürii koosseisus Vilma Luik (Ugala Teater), Andres Oja (Ugala Teater) ja Alo Kurvits (vabakutseline) vä­gagi konstruktiivset ja kriitilist tagasisidet. Õhtu jätkus põ­neva mõrvamüsteeriumiga, kus tegevust sai kohalviibinud näiteseltskond, auväärt žürii ja korraldajad. Koordineerisid ja ohjasid kogu tegevust Katrin Luts ja Mall Türk, kes andsid kõigile tegevust keskööni ja veel peale selle.

Uut päeva alustas „Keisri hull/vangistus", mille dramatisee­rinud ja lavastanud Keiu Kess Põltsamaa Kultuurikeskuse noorteringiga Viribus Unitis. Väga visuaalne etendus, mida toetas tugevalt heli ja valgus, tõi vaataja ette pildid, mis olid Timotheus Bocki mõtete ja emotsioonide rida. Kui „Keisri hullus" nägime, mis toimus nimiosalise peas, siis järgmises etenduses nägime laval jumalat ja see ei olnud ettekujutuse vili. Rannu külateater EMU tõi lavale tüki „Teie Jumal", au­tor ja lavastaja Janno Puusepp. Mida teha, kui teie korterisse justkui eikusagilt ilmub äkki keegi mees, kes nimetab end just teie jumalaks ja lubab täita ükskõik millise soovi? Päeva jätkas Pajusi Teater Moliereˇiga. Tarmo Kruus oli adaptee­rinud ja lavastanud igihalja „Tartuffe". Möödunud on enam kui 300 aastat, kuid teemad, millest Moliere räägib, puudu­tavad meid ikka. Festivali lõpetas Luunja Aidateater. Tamur Tensingu loo „Luunja mõisa uus häärber" oli lavale toonud Iiri Saar. Lugu Luunja mõisast äreval 1914 aasta suvel. Olu­kord on rahvusvaheliselt pinev, aga provintsis kulgeb elu igapäevast rada. Mõisahärra on pikalt plaaninud oma uue häärberi ehitamist.

Ja oligi aeg tagasisideks ja kokkuvõtete tegemiseks. Pea­korraldaja Liis Jaamets ütles kokkuvõtteks: „Festivali nimi Randen tähendab tegelikkuses Rannu ajaloolist nime ajaloo-ürikutes. Rannu rahvamaja tubli ja sissetöötanud kollektiiv on korraldanud kolm festivali, aga ka Tartumaa harrastuste­atrite ülevaatusi ja vabaõhuetendusi. Ju meile meeldib siis teater ja teatrirahvas." Žürii liige, Andres Oja Ugalast, aga lausus järgmist: „Randen pakkus vaatamiseks väga erinevaid lavastusi. Mulle väga meeldib, et leidub inimesi, kelle jaoks näitlemine ei ole nende põhitöö, kuid kes sellele vaatama­ta leiavad aega näitlemisega tegelda. Need kaks päeva, mis Rannu Rahvamajas veetsin, olid mulle väga meeldivad. Li­saks sellele, et nägin palju huvitavat, kohtusin ka mitmete toredate inimestega."

Tartu- ja Jõgevamaa Harrastusteatrite festivali RANDEN 2014 kokkuvõte:

- Puuduva näitleja leidlik asenduslahendus - Luunja Ai­dateater

- Dramaturgi eripreemia - Janno Puusepp lavastustes „Kukk" ja „Teie Jumal"

- Parima lavakujunduse eripreemia - Palamuse Amatöör­teater lavastuses „Inishmoreˇi leitnant"

- Parima soovahetusrolli preemia - Imbi Ülper lavastu­ses „Teie Jumal"

- Parima naiskõrvalosatäitja - Silja Viljak lavastuses „Teie Jumal"

- Parim meeskõrvalosatäitja - Silver Aug lavastuses „Tar­tuffe"

- Parim naispeaosatäitja - Aire Pajur lavastuse „Foks-trott"

- Parim meespeaosatäitja - Rein Annuk lavastuses „Foks-trott"

- Jõgevamaa parim lavastus - Põltsamaa kultuurikeskuse noortering Viribus Unitis „Keisri hull"

- Tartumaa parim lavastus - Teater Nora „Kukk"

Täname toetajaid: Eesti Kultuurkapitali Tartumaa Ekspert-grupp, Rahvakultuuri Keskus, Rannu Vallavalitsus.