Üsna ootamatult mulle tuli vahele ka üks meie valla külaraamat, mida minul plaanis polnud. Jutt on Sadukülas asuvast Pööra külast. Asi sai alguse nii. Puurmani kooli vilistlane 1961. a lennust Mare Kool-Pert oli pikka aega üles näidanud suurt huvi mu külaraamatute vastu. Ikka astus ta läbi ja ostis järjekordse raamatu, ehkki elab juba ammu mujal. Teine huviline oli Valdu Näro (1959. a lend). 

Mõlemal oli soov ka ise kirjutada. Ja mõlemad tasapisi, omamata veel mingit reaalset väljundit selle realiseerimiseks, olid kirjutanud sahtlisse. Valdu oli üles leidnud oma küla mehe Karl Lepiku märkmed koduküla kohta. Ja kui Mare oma soovist mulle rääkis, saatsin ta Valdu juurde, kuna nende soovid langesid kokku. Ja siis tuli Valdu minu juurde juba nende omavahelise plaaniga koostada ka Pööra küla raamat. 

Appi tulid inimesed, kellel oli ka materjale küla kohta, nagu Elsa Ustav, Ülo Raadik, Raivo Põldaru, Maire Praats, Anne Mägisoo, Reet Parv jt. Kogutud on minu arvutisse juba palju pilte. Külaseltsi rahvas ootab suve, kui endisi külaelanikke on kergem kohata. Mairel on ammendamatu allikas võtta materjali oma kodust, kuna eakas isa Elmar Praats teab endiseaegset elu lausa üksikasjadeni. Õnneks on siiani kõik, kellele on ettepanek meenutusteks tehtud, kaasa löönud. Ehkki pärimuseaasta on lõppenud, ei ole lõppenud pärimused. Korjakem need vaid kokku!