Kuigi visiidid olid kohaomanikega eelnevalt kokku lepitud, püüdis toimetus nende heldust mitte kuritarvitada ja jälgis ka hoolega, et kriitikuid teenindataks teiste klientidega võrdselt. Lisaks peab mainima, et maailm on väike: toimetuse liikmetel on nii mõnegi külastatud asutuse töötaja või omanikuga ärilisi, sugulus- või kogukondlikke suhteid, kuid testi osapooled on teinud kõik, et kajastused saaksid võimalikult objektiivsed ja õiglased. Ranget pingerida hindamismeeskond kokku ei seadnud, vaid koostas lihtsa välimääraja, kuhu, kellega ja miks minna.

Hindajad said väärt õppetunni - tuleb end lasta priiks eelarvamuste kütkeist, sest nii saab kogeda palju positiivset kohtades, kuhu erinevail põhjuseil varem sisse polnud astutud. Lõplik sõna jääb muidugi
lugejale ja toimetus on igasuguse tagasiside eest tänulik.

Leia endale sobiv, mine ja võrdle seda siinräägituga ning toeta kohalikku ettevõtlust!

RECSET LAULASMAAL:lihtne ja toitev kõhutäis kindlustatud

Toiduasutuste süstemaatikas pubiks liigituvast kohast võib ilmselt paljude arvates rääkida kui “vanast heast”. Recset on kindel valik – toit ja töötajad alates aastast 1998. Hämmastav staaž! Erilisi kulinaariavigureid siin ei viljeleta, on püsivalt töökindlad retseptid ja toidud. Kellele meeldib, see käib.

Meie sõime tomatisalatit sinihallitusjuustuga (4,20), suitsukalaseljankat (2,95), maja soovitusel sealihaga pajarooga sinihallitusjuustu kastmes (6,50), joogiks palusime tavalist kraanivett, lõpus maiustasime majakoogiga (1,50). Jäime rahule.Veidi sisemist värskust ei teeks
paha ja kui talvel rasvahaisu poleks, oleks meeldiv koht veelgi suuremale
huviliste hulgale.

Kellele:
lihtsa elu nautleja, läbisõidul rattur, suvitaja, pärast tennisemängu
kehakinnitaja, külamees

VICCA LAULASMAAL: puhtad põhjamaised maitsed

Restoran Vicca´t kalliks pidajatele tuletame meelde kõnekäändu: “Kallis on siis, kui paned käed über kaela”. Niimoodi kirglikult suhtutakse siin oma klientidesse ja kööki. Meie jaoks võeti aega, räägiti uuest menüüst, ajaloost, maast ja ilmast. Peakokk Angelica Udeküll ja toitlustusjuht Erik Zirnov alustasid Laulasmaa SPA-s Vicca nime all kolm aastat tagasi. Eesti restoranide edetabelis on selle ajaga tehtud peadpööritav tõus: 41. kohalt 2012. a igati auväärsele 13. kohale eelmisel aastal. Maksimalist ja oma tööd kirega tegev Erik ei jäta kahtlust, et kohta mainekas tabelis soovitakse veelgi parandada.Pakutakse puhtaid põhjamaiseid maitseid, mille tagab parim tooraine. Menüüs on iga toidu juures
veinisoovitus, veine saab osta klaasikaupa.

Eelroogadest nautisime kalamarja duot (12,00) ja kurgi carpaccio’t (7,00), lisaks kreemjat redisesuppi, kohafileed (17,00) ja ürtidega marineeritud põdra välisfileed (24,00). Külalislahkuse saatel läks aeg
kui lennates ja ahvatlevate dessertide jaoks mahti ei jäänudki.

Kellele: gurmaan ja merevaate nautija, supelsaks, ärilõunastaja, erilise sündmuse
tähistaja

Lisaväärtus: toiduesteetika ja noobel miljöö, kaunid mere- ja metsavaated, terrass, suvine rannabaar, esimese korruse kohvik natuke lihtsamate valikutega

MAERU TRAHTER: suured portsud ja soodsad hinnad

Valla vanimaid söögikohti tundub olevat rajatud suhkruvati-ajastul. Tegelikult tähistati maikuus 21. sünnipäeva, aga tegijate visadus oma asja ajada on ikkagi imetlusväärne.Seda enam, et tegu on tihedamast asustusest kõige kaugemal asuva kohaga, kuid boonus on kindlasti asukoht suure maantee veeres (Keila–Haapsalu mnt 10. km). Siin saab muideks teel olles telefonitsi ka toidu ette tellida. Toimetus liigitaks koha Joaveski baari ja Recsetiga samasse liigasse. Retseptid on lihtsad ning toidud soodsa hinnaga, eriti arvestades portsude suurust. Vähema söömaga külastajad võivad juba eelroast söönuks saada.

Meie kinnitasime keha fetajuustu-salatiga (3,00), väga tummise seljankaga (3,00),virsiku ja juustuga kanafilee (6,00) ning magusroogadega, milleks valisime veidi ootamatu valgehallitusjuustu mustsõstramoosiga ning Maeru Musi (küpsis, vahukoor, sinihallitusjuust, sorbett, šokolaadikaste) (kumbki 3,50).

Kellele: läbisõitjad, suure söömaga kunded, vanade aegade meenutajad, kes kaalu pärast ei muretse.

Lisaväärtus: korrektne ja püüdlik õpilane-klienditeenindaja, särasilmne toimekas perenaine, avar terrass, maalähedane laste mänguväljak, ürituste toitlustamine

KAHVEL KAHELE LAULASMAAL: uus ja huvitav

Külastatutest kõige raskemini hinnatav koht, kuna on verinoor ja võib-olla just seepärast näib, et nii köögipoolel kui saalis alles kombatakse. Kindlasti on see koht, kus saab süüa silmadega. Tähelepänuväärne on sisekujunduslik kohapromo – Laulasmaaga seotud heliloojate fotod ja lühilood seintel.

Mekkisime sinihallitusjuustuga täidetud šampinjone (3,50), kolme kala uhaad, mis üllatas põneva laudatoomisega, kuid ka madala temperatuuriga (3,50) ning täidetud kana virsikukastmes (7,50). Peale rüüpasime taas kraanivett. Maiustasime šokolaadi- (3,00) ning toorjuustu-kirsikoogiga (3,00). Kahvlit küll jagama ei pidanud, aga arvamuses jäime kahevahele. Toidukoha kontseptsioon jäi meile veidi tabamatuks, aga ju aeg annab arutust.

Kellele: suvitajad, uuute kohtade avastajad, vahelduse otsijad

Lisaväärtus: kohalood, lastenurk; terrass, kus hea teisi vaadata ja ennast näidata.

LOHUSALU SADAMA PUBI: üllataja - heas mõttes!

Võib vist öelda, et kõige suurem üllataja pubide kategoorias. Toiduvalikus on ühiseid jooni pigem Kahvel Kahe ja Viccaga, aga portsud tunduvad suuremad olema. Testsöömal oli prae kõhtu mahutamine pärast eelrooga ja suppi juba tõsine katsumus ning koogimaitsmise eel oleks jalutuskäik mere äärde vägagi kasuks tulnud. On näha, et menüüga tehakse tööd. 

Hittideks on sadamale kohaselt kalaroad – rohkete juurikatega kalasupp (3,80), paneeritud lestafilee (7,90) ning praetud räim kartulipadjal (5,20), aga ka värske salat grillitud pardi ja seemnetaga (7,00).Soovitame jätta auto Laulasmaale ja teha pisike jalgsimatk ümber
Lohusalu poolsaare peatusega sadama pubis. Tule ratta või laevaga, sõbra, pere või äripartneriga.

Lisaväärtus: parim klienditeenindaja ning olukorra lahendaja, vaade merele ja sadamale, laupäevased tantsuõhtud

JOAVESKI BAAR KEILA-JOAL: omanik Vera võlub ise köögis

Aastast 2000 samades kätes tegutsev toidukoht Keila joa ja lossi vahel üllatas meeldivalt. Ilmselt sarnaselt paljude kaaskodanikega oli ka meil oma pealiskaudne eelarvamus, mis asutusega lähemalt tutvudes sai radikaalselt ümber hinnatud. Jah, baari sisustus võib Nõmme raadio kuulaja kurjaks ajada, aga toidud on maitsvad ning üle õue levinud šašlõkilõhna ei saa toitu tellides eirata. Omanik Vera toimetab ka ise kitsukeses köögis pliidi taga, kõik see annab kohale ja toidule koduse meki. Menüüst leiab ka kiirtoitu ning salatites on magusa maisiga ehk pisut liiale mindud, kuid mõne rahva külalislahkus kohe ei lase võõral majast tühja kõhuga lahkuda.

Meie kõhutäis koosnes krevetisalatist (4,00), kodusest seljankast (mis sai omas kategoorias esikoha) (2,80), šašlõkist (6,20) ja Kiievi kotletist (5,00), mis magustoidule enam ruumi ei jätnud.

Kellele: mõisapargis jalutaja, perega loodusesse väljasõitja, šašlõkilemb, turva- ja politseipatrull

Lisaväärtus: ainulaadne ajalooline ja looduskeskkond, lossi noobel naabrus, joavaade, mehised portsud

HOLE IN ONE NIITVÄLJAL: portsuhiiglaste kodu

Keila linna tegusad mehed Aare Heinla ja Hannes Järv on loonud omamoodi
toitlustusimpeeriumi. Aastatega on tööle pandud seitse erinevat toidukohta, nendest üks ulatub valdagi – Niitvälja Golfi klubihoones on kõigile avatud restoran Hole in One. Peakokk Margus Tamm leidis aega ka oma tegemiste
tutvustamiseks. Restoran on koos golfikeskusega avatud kevadest sügiseni, menüü sõltub nii ilmast kui külastajatest. Kuna enamus kundesid tuleb golfirajalt, on portsud restorani mõistes hiiglaslikud. Praktiseeritakse nädalapakkumisi, kus hinnad on mõnevõrra soodsamad ja ooteaeg lühem.

Kui olime keskhommikul tulnuna söönud lõhesalati (5,50) ja pardisalati mündiželeega (6,80), olid seljanka (5,50) ja tortilla veiselihaga (10,00) juba kaugel nälja kustutamisest. Enne fritüüritud jäätist (4,00) pidasime pikema pausi, nautisime kogetut ja ümbrust ning kahetsesime koos Margusega, et golfikeskuse aed jätabnii mõnelegi kinnise asutuse mulje ja ei tihata uudistama tulla. Võime kinnitada – väravad ja teenindajad on avatud ning nauditavat külluslikut.

Kellele: peale golfarite on oodatud kõik toidunautijad äri- või perelõunale, gruppide ja ürituste toitlustamine

Lisaväärtus: kaunid vaated ja eriline klubilne õhkkond, võimalus golfi harrastada