Jõgevamaa loomakasvataja: "Tänavune hein jääb kehvemaks"
Viimaste päevade soojad ja kuivad ilmad on võimaldanud hakata põllumajandusettevõtetes heina tegema. Sellega söödetakse eelkõige vasikaid, kirjutab Vooremaa.
Jõgeva valla firma Perevara peaagronoomi Kalle Kivirüüdi sõnul jõuti pühapäevaks paarkümmend hektarit maha niita. “Esmaspäeval tegelesime kaarutamisega ning eesmärk oli esimesed tonnid kuiva heina kätte saada. Kokku on seda tarvis ikka paarsada tonni. Kui vaid ilusad ilmad püsiksid,” ütles 1979. aastast agronoomiametit pidav mees.
Tänavune hein jääb kehvemaks, sest seda niidetakse hiljem. “Perevara heinamaad paiknevad mitmel pool: Tabiveres, Jõgeva ümbruses, Kuremaal, Kaareperes. Meil on peamiselt looduslikud rohumaad,” lausus Kivirüüt.
Palamuse vallas tegutsevas aktsiaseltsis Evemar tegeleti nädalavahetusel heina kaarutamisega. “Esmaspäeval pressisime heina ja et maa on väga niiske, vedasime pallid kohe ka küüni,” rääkis peazootehnik Pilvi Värnik. Tema sõnul tehakse Evemaris heina üle tuhande tonni.
Puurmani põllumajandusühistu tegevjuht Arvi Kink rääkis, et ettevõttes vajatakse 400-500 tonni heina: “Praeguseks on meil tehtud ligi 90 tonni. Alustasime niitmisega möödunud kolmapäeval. Paar päeva püsis väga ilus ilm, kuid siis hakkas taas sadama äikesevihma, mis töid takistama kippus.” Ta lisas, et kohati on tänavune rohi juba vananenud, kuid teatud koguse kuiva sööta loomadele ikka saab.
“Kõige rohkem vajavad heina vasikad, kellel on tarvis seedimiseks eesmagu arendada. Aeg-ajalt antakse heina profülaktika mõttes ka lüpsikarjale,” ütles Kalle Kivirüüt aktsiaseltsist Perevara. “Vasikad vajavad pidevalt heina ja meil nad seda kogu aeg ka saavad,” märkis Jaanus Teras osaühingust Vaimastvere Agro.
Heinateost loe pikemalt Vooremaast.