Kokkutuleku avab Jõgeva Vabadusvõitlejate Liidu juhatuse esimees, maailmasõja veteran Arnold Kull. Oma avakõnes märgib ta, et tänased veteranid olid sõja alguses 14-22aastased noored.
"Eesti armeed, kus olime valmistunud teenimiseks, polnud enamus olemaski. Eesti mehed võitlesid II maailmasõjas aga mitte Suur-Saksamaa eest, vaid Eesti riikliku iseseisvuse taastamise nimel. Me elasime läbi kõik koledused- kes viidi sõjavangina Venemaa vangilaagritesse, kes tegi läbi Tšehhi põrgu, kes kannatas tööpataljoni alandusi. Mõnest said metsavennad. Lootus kippus kaduma, hirm tuleviku ees aga püsis. Seda enam tundsime rõõmu, kui Eesti ometi vabaks sai ja selgus, et meie polnud asjata võidelnud ja oma ideid aastakümneid kaasas kandnud," sõnas ta.

Vabadusvõitlejate kokkutulekul osalejad kogunevad alates kella kümnest registreemispaika Veski tänavasse noortekeskuse Juventus hoonesse. Ametlik osa algab pärgade asetamisega vabadussõja mälestusmärgi jalamile. Veski ja Aia tänava vahelisse parki, president Konstantin Pätsi istutatud tamme kõrvale pannakse kasvama vabadusvõitlejate tamm. Rongkäigus minnakse EELK Põltsamaa Niguliste koguduse kiriku juure, kus päevakohase jumalateenistuse peab õpetaja Markus Haamer. Sündmused jätkuvad Põltsamaa lossihoovis, kus heisatakse kokkutuleku lipp.

"Lossist on järele jäänud ainult varemed, kuid need jutustavad meile läbi aastatuhande kestnud sõdadest ja sõdijatest, Põltsamaa kuulsusrikkast ajaloost ja viimasest sõjast , kus meie oma kodumaa vabaduse eest võitlesime, " lausus 88-aastane Arnold Kull.

Kulli sõnul sai Eesti vabadusvõitlejate liikumine paljuski alguse Põltsamaa kandist. 22. juunil 1989. aastal toimus XIV Vabadusristi päev, kus kohal olid kolmsada meest ja Põltsamaa kirikuõpetaja ning Viljandimaa praost Herbert Kuurme õnnistas vabadusristlaste lipu. Eesti Vabadusvõitlejate Liit loodi 1992. aastal Tartus ja sama aasta 29. augustil peeti esimene kokkutulek Adaveres. Läbi viia ja rahastada aitasid kokkutulekut Adavere majandi (tänane AS Adavere Agro)juhid Viktor Meister ja Vello Kaselo, kes on kutsutud ka tänasele kokkutulekule austusväärsete külalistena.

Arnold Kull märkis, et tänavusele Eesti Vabadusvõitlejate XXII kokkutuleku korraldamisele aitab igati kaasa kohalik omavalitsus eesotsas Põltsamaa linnapea Jaan Aiaotsaga.

"Oleme uhked selle üle, et iseseisva Eesti eest võitlejad otsustasid oma kokkutuleku korraldada just Põltsamaal, " lausus linnavolikogu esimees Andres Vään.

Eesti Vabadusvõitlejate Liidu XXII kokkutulekut tulevad kajastama erinevad meediakanalid. "On teada, et kogu kokkutuleku salvestab telesaate jaoks Tallinna Televisioon. Reporter on poliitikust telemees Peeter Võsa," teatas Andres Vään.