Euroopa nõukogu asepeasekretär Gabriella Battaini-Dragoni lisas: „Euroopa muinsuskaitsepäevade edu sõltub kohalike omavalitsuste, samuti mitmete organisatsioonide ja vabatahtlike kaasa löömisest. Igal aastal tunnevad kogukonnad terves Euroopas ühtse kultuuriperena rõõmu meie rikkaliku kultuuripärandi üle.”

Tänavused Euroopa muinsuskaitsepäevad Eestis (6.–12. septembrini) juhivad tähelepanu nendele inimestele ja seltsidele ning organisatsioonidele, kes vabatahtlikena aitavad kaasa Eesti ajaloo- ja kultuuriväärtuste hoidmisele ning kaitsmisele.

Euroopa muinsuskaitsepäevade raames saab osaleda heakorratalgutel Saadjärve ja Roela linnamägedel, Narva vangilaagri kalmistul ja Saaremaal nn. Stebeli patarei komandopunktis. Lisaks on võimalik osa võtta ringsõidust Tallinna idapoolsele tagamaale, kuulata ettekannet Eesti osalemisest UNESCO maailmapärandi komitee töös ja vaadata fotonäitust „Kadriorg läbi aegade“. Külastajaid ootavad arvukad eraalgatusel rajatud muuseumid ja väljapanekud.

Iirimaal on võimalik vaadata nukuteatri etendusi kolme karu muinasjutust, Soomes saab tutvuda kullakaevanduste ajalooga. Norras võivad külastajad käia tutvumas kalatööstuse ajalooga nii vanades sadamates kui ka suurtel traaleritel. Hispaanias Córdoba linnas on võimalik sisse vaadata elanike sisehoovidesse ehk patiodesse või teha ringkäik veskitesse Mallorca saarel. Belgias mälestatakse sõjaohvreid, kes maksid vabaduse eest oma eluga.