Parim mahetootja 2014 on Konju mõisa talu
„Klassikalise põllumajanduse kõrvale on tekkinud väga teadlik mahetootmine. Hektarite arv mahetootmises on hüppeliselt kasvanud, kuid peame pingutama selle nimel, et kodumaine mahetoodang jõuaks üha enam ka valmistoodetena kaubandusse,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar tänukirjade üleandmisel. „Huvi Eesti mahetoodete vastu on järjest suurenenud ja ka tootjad oskavad üha paremini mahekaupa välja pakkuda.“
Välja anti tiitlid „Parim mahetootja 2014“ ja „Parim mahetoode 2014“.
„Parim mahetootja 2014“ on R Capital OÜ (Konju mõisa talu) Ida-Virumaalt, mis tegeleb põhiliselt kitsepiima tootmise ja töötlemisega. Teise preemia sai Arne Kokla Tõnise talust Hiiumaal ja kolmanda preemia sai Ants Schmidt Tuuma talust Võrumaal.
„Konju mõis väärib tunnustust eelkõige sellepärast, et nad on väga aktiivselt panustanud tarbijate teavitamisse ja tegelenud mahetoidu tutvustamisega. Talu peremees Martin Repinski arendab tõsiselt kitsekasvatust, neil on üle 200 lüpsikitse ja tegelevad nii kitse- kui lehmapiima otsemüügiga,“ rääkis Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.
Parimaks mahetooteks valiti Urvaste Külade Seltsi „Urvaste kama“, teise koha sai OÜ Pagar Võtaks kanepiseemnetega rukkileib Öko eest ning kolmanda koha OÜ Wilawander mustsõstrasiirupi eest. Publiku lemmikuks valiti OÜ LaMuu Pistaatsiajäätis.
„Valikus oli palju erinevaid tooteid – piimatooted, mahlad, küpsetised. Eriti hea meel on, et turule on tulnud ka esimene valmistoode mahelihast,“ ütles Airi Vetemaa. „Parima mahetoote Urvaste kama puhul on tegemist traditsioonilise tootega. Tore on see, et seda kama toodavad kohalikud aktiivsed naised.“
Lisaks märgiti konkursil ära järgmised tooted:
· OÜ La Muu sidrunisorbett - Eesti maitsete rikastamine välismõjudega, hea maitse ja atraktiivne pakend;
· OÜ Allew Magusameistri šokolaaditrühvel puidust kinkekarbis - Eesti maitsete rikastamine välismõjudega, hea maitse ja atraktiivne pakend;
· OÜ Koplimäe talu tatraküpsised - Oma talus kasvatatud tatra väärindamine;
· Sirloin OÜ vinnutatud liha „Traditsioonitruu“ - Esimene Eesti maheveiselihast valmistoode.
Tootjakonkursile kandideeris kaheksa mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 36 toodet 14 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja –toodet valiti viiendat korda.