Hirvemäe köök: paastupäeva menüü ehk kuidas valmistada lihavaba pasteeti
Ortodoksi kirikukultuuris on paastumine õigeuskliku inimese jaoks sagedane seisund, sest lisaks kahele suurele paastule aastas jätab tõsiusklik loomse toidu maitsmata ka iga nädala kolmapäeval ja reedel, kirjutab Lõunaeestlane. Mida siis paastupäeval süüa?
Värskas asuv Hirvemäe puhkekeskus algatas toidukultuuri edendamiseks ürituste sarja nimega „Kulinaaria lugu...“. Paaril korral kuus kutsutakse külaline Hirvemäe kööki valmistama toitu, mida hiljem külalistega jagatakse.
11. oktoobri õhtul tegi Hirvemäe köögis süüa Värska koguduse preester Andrease abikaasa, matuška Elvira, kes oli õhtusöögiks välja valinud tõsise Lõuna-Eesti roa – tangupudru. Ainult et rasvavaba. Pudru juurde pakkus ta pasteeti, kuid traditsioonilisest pasteedist oli asi kaugel, sest selle valmistamisel oli kasutatud üksnes taimseid koostisosi. Maitselt meenutas aga tõepoolest tavalist maksapasteeti.
Kuidas valmistada paastupäeva toitu, loe edasi Lõunaeestlasest.