Tehnikaülikooli haridusega daam töötas 23 aastat rahandusministeeriumis ning läks 2000. aastal põllumajandusministeeriumisse üle. Enne eurotoetustega tegelema hakkamist tegeles Talvik majanduse makroanalüüside koostamisega.

„Viimane analüüs sai tehtud Moskvasse viie aasta peale ja järgmine sai tehtud Brüsselisse,“ meenutas ta aegade muutumist.

Põllumajandusministeeriumis tegeleb Talviku juhitav osakond otsetoetustega ning nende toiduainete turukorraldusega, mida Eestis toodetakse.

Ise Mai Talvik maatüdruk pole, vaid on pärit Tallinnast. Küll on tema perel suvekodu Kiisal, kus omale talvevarusid kasvatatakse.

Praegu põllumajandusega toimuva kohta ütles Talvik, et see pole tegelikult põllumajanduse probleem, vaid tuli Euroopa Liidu välispoliitikast. Aga kahjuks sattus see kokku aegadega, mil kogu Euroopa valmistub selleks, et piimakvoodid lõpevad, kõik on teinud selleks ettevalmistusi ning hinnad langevad.

Töö põllumajandusministeeriumis on Mai Talviku pannud põllumeeste muredele kaasa elama. „Kõik ju teame, et riigil ei lähe hästi ja majandus kasvab vaid protsendikene ja väga raske on siseriiklikeks toetusteks raha leida, aga see, kui valitsus oleks leidund võimaluse kasvõi natukene Eesti põllumeest toetada, näitaks see vähemalt lugupidamist oma toidutootjate vastu.“

Mai Talvik kinnitas, et tema lugupidamine kuulub põllumeestele: “Need inimesed teevad nii tõsist tööd, neid on nii vähe järele jäänud ja aina vähemaks jääb, neid allesjäänud tublisid peaks ikka hoidma küll!“

Öeldakse, et iga targa ja eduka mehe tagant tuleb otsida tarka naist. Kui praegune statistikaameti peadirektor Andres Oopkaup veel põllumajandusministeeriumi asekantsler oli, moodustasid nad Mai Talvikuga hea tandemi ning Oopkaup tunnistas pärast endise kolleegi autasustamist seda ka ise.

„Osaliselt pärineb minu tarkus tõesti temalt,“ ütles Oopkaup. „Naised on väga kohusetundlikud ja Mai on ekstra kohusetundlik. Ta töötas kõik materjalid läbi ning valmistas palju asju ette, millega mina sain esineda!“