Linnades valvab väärtuslikke vanu maju ja nende taastamist Muinsuskaitse ning miljööväärtuslike linna-asumite kaitse on ka ühiskonnas laiemat heakskiitu leidnud. Maal on muinsuskaitse all vaid vähesed majad. Tegelikult on väärtuslikke, tihti ka omanike eest kaitset vajavaid hooneid aga igas külas.

Traditsiooniliste ehitusvõtete uurimise, õpetamise ja tutvustamisega tegeleva MTÜ Vanaajamaja eesmärk on suurendada eestlaste teadlikkust Eesti maa-arhitektuuri väärtusest ja anda edasi teadmised ja oskused vanade taluhoonete taastamisest.

Arvatakse, et esimesed ristpalkehitised Eestis ehitati vähemalt 2000 aastat tagasi. Nii pikk ajalugu on piisav selleks, et selgeks saada, millised lahendused meie keskkonnas töötavad ja kuidas ehitada maju nii, et nad oleksid vastupidavad ning neis oleks hea elada. Õnneks ei ole teadmised selle kohta, kuidas ehitada maju kohalikust materjalist traditsioonilisel viisil Eestis veel kadunud ja ise ehitamine kogub järjekordselt populaarsust. Kui tavalises ehituses on tööjõu kulu peaaegu, et võrdne materjalide kuluga, siis ise ehitamise puhul on võimalik tööjõukulu madalal hoida.

Enamik meie vanu taluhooneid ongi ehitatud kas ise või oma küla ehitusmeistri abiga. Selleks, et tänapäeval oma vana maja väärikalt taastada või teada saada, kuidas traditsioonilise Eesti palkmaja ehitamine käib, on võimalik osaleda traditsioonilise ehituse koolitustel. Vana maja taastamine nõuab oskusi ja selleks, et väärtuslik hoone ka pärast uuenduskuuri väärtuslik oleks, tuleb vaeva näha ja teadmisi omandada. Traditsioonilist ehitust tutvustav MTÜ Vanaajamaja viib Põlvamaal Moostes aastaringselt läbi taluhoonete taastamise ja palkehituse koolitusi ning restaureerimise õppepäevi.

Mooste koolituskeskuses saab õppida vana palkhoone taastamist koos kõigi vajalike etappidega alates hoone märgistamisest ja lahti võtmisest kuni materjali valiku ja seinapalkide proteesimiseni. Samuti on võimalik ennast koolitada ka uute palkehitiste osas –õppida saab erinevaid traditsioonilisi nurgaseotisi ja muid kavalaid esiisade ehitusvõtteid ning nutikaid ehituslahendusi, mis on ennast aastasadade jooksul tõestanud.

Lõuna-Eesti taluomanikele pakub Vanaajamaja ka nõustamisteenust. Meister tuleb kohapeale ja vaatab talu üle, räägib, mis seisukorras hooned on, millest tuleks töid alustada, mis materjale tasub kasutada. Võimalus on küsida nõu ja vahetada mõtteid talu taastamistööde osas. Eesti Vabaõhumuuseumi juhtimisel luuakse ka üle-eestilist nõustajate võrgustikku, mis loodetavasti annab peagi võimaluse traditsioonilise ehituse alast nõu saada kõikjal Eestis. Täpsem info: www.vanaajamaja.ee