- Enne jääle minemist tuleks end kurssi viia jääoludega ning arvestada ka ilmaprognoosiga ja ilmamuutuste võimalike mõjudega jääoludele.

- Jääle minnes tuleks kaasa võtta lisaks kalastusvarustusele ka laetud mobiiltelefon ning enese turvalisuse tagamiseks soovitame kaasa võtta ka navigatsioonivahend, jäänaasklid ning päästevest.

- Võimalusel ärge minge jääle üksinda. Koos kaaslastega merejääle minekul hoidke üksteise nägemiskaugusesse, et õnnetuse korral kaaslased teid märkaksid ja saaksid vajadusel abi kutsuda või seda ise osutada. Kui on koos merel mindud, siis on oluline ka koos tagasi tulla, olles veendunud selles, et kogu seltskond turvaliselt kaldale jõudis.

- Kalastades ei tohiks koguneda seltskonnaga väga väikesele alale, sest nii võib õhemapoolsel jääl kahaneda jää kandevõime. Inimeste vahel tuleks hoida vähemalt 5 meetrit vahet nii jääl liikudes kui ka kalastamisel.

- Vältida tuleks paksu lumega kaetud aladel liikumist, kus jäätumine võib olla ebaühtlane ja jääkate keskmisest õhem. Soovitame valida teekond, mis võimaldaks liikuda visuaalselt eristataval jääkattel.

- Kui avastate merejääl olles mõne ohtliku koha, siis andke sellest kindlasti hädaabinumbril 110 teada, et oleks võimalik kas teisi jääle minejaid hoiatada või võtta ohtlik piirkond jälgimise alla.

- Külmarohi ja selle manustamine jätke koduseks tegevuseks kalasaagi kaalumise juurde.

- Kui kaotate merejääl orientatsiooni, võtke viivitamatult ühendust hädaabinumbril, et abi võimalikult kiiresti saabuks. Võimalusel ärge jätke kaldale tulemist pimeduse saabumise aega, sest siis on teid abistada tunduvalt keerukam kui päevavalges.

- Hinnake adekvaatselt oma tervislikku seisundit ning füüsilisi võimeid, et pika vahemaa kõndimise ning kalasaagi kandmisega tervisele liiga ei teeks.

- Kui märkate ohuolukorda sattunud inimest, helistage viivitamatult hädaabinumbril ja võimalusel osutage abi, kuid ärge seadke enda elu ohtu.

Neil, kel plaanis mootorsõidukiga merele minek, peavad arvestama sellega, et selleks peab jää oluliselt paksemaks ja ühtlasemaks muutuma. Praeguste jääoludega mootorsõidukiga merele minna väga riskantne.

Allikas: Lääne Elu