Koostöös ja eksperimendina peaks põhuhoone valmis saama 2017. aastaks ning selles hakkab tööle AVATUD keskus, mis rajatakse osana Lilleoru õppe- ning elukeskkonnast. Hoone arhitektideks on Ain Padrik ja Sven Koppel ning ehitis on planeeritud algusest peale loodusehitisena, kus on võimalikult palju kasutatud taaskasutatavaid materjale. Küttesüsteemina nähakse ette maakütte ja päikeseenergia kombinatsiooni ning alternatiivina puuküttega kamin-ahju.

Toivo Aalja nendib, et siiamaani on hakkama saadud vaid ehitusmaterjalidele kulutades, aga tulevikus on plaan küsida ka fondidest tuge, sest investeeringud küttesüsteemi või tehnikasse, mida maja avamiseks vaja läheb, on küllalt suured ning neid ei ole võimalik vabatahtlikkuse alusel enam saada. Aalja on väga rõõmus, et lisaks vabatahtlikule tööle on inimesed annetanud ligi 50 000 eurot hoone ehituseks.

Vabatahtlikud kätepaarid ehitusel

Põhuhoone idee sündis

Prahas Põhuhoone saamis lugu algas moelooja, teatrikunstniku ja MTÜ Lilleoru liikme Reet Ausi Praha-reisil. MTÜ Lilleoru kirjutab oma FB seinal, et kui Reet Aus kohtus teatriasjus Prahas tööreisil olles Põhuteatri idee autori Ene-Liis Semperiga ja neil tuli jutuks Põhuteatri edasine saatus, siis oli Reeda arvates tore ja loogiline, et Põhuteater jätkaks elu Lilleorus, sest Eesti esimene põhuehituse kursus toimus just Lilleorus (2006). Ideed toetasid nii Teatri NO99 kunstnike paar Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo kui ka Lilleoru kogukonna liikmed ning asi hakkas idanema (toim 2011).Põhuteatri uue elu väestamise tseremoonia peeti Lilleorus 3. juunil 2012.

Aasta ja mõni kuu hiljem müüriti kivisse nurgakivi asetamise tseremoonial 75 inimese kokkulepe, milles kinnitati valmisolekut panustada oma aega ja teisi ressursse uue maja valmimisse.