Inna, milline on Sinu lugu, et Sa hooldajaks õppima läksid?

Vajadus ja soov hooldustöötajaks õppima minna tuli elust enesest. Nimelt sai minu tädi insuldi, ta vajas hooldust ja abi. Kuna tahtsin teda võimalikult hästi ja professionaalselt aidata, siis pidasingi õigeks eriala õppima minna. Kooli kõrvalt hoolitsen ka oma haige mehe eest - ka seal on minu õpingutest palju kasu.

Hooldustöötaja töö on emotsionaalselt kohati kindlasti raske. Millega Sa ennast motiveerid?

Väga motiveeriv on näha, kuidas patsient ehk minu klient, kes ei suutnud näiteks istudagi, ühel heal päeval kõnnib ja suudab jälle iseseisvalt tegutseda. See on suur rõõm, kui näed lõpuks reaalseid tulemusi ja saad inimesega jagada positiivseid emotsioone tehtud edusammudest. See on esmane motivaator. Kuna töö on suuresti vahetustega, saan ma oma vaba aega kenasti planeerida. Akude laadimiseks armastan ma ka reisida, lugeda, käia teatris ja fotografeerida.

Mis on Sinu saladus, et Sa suudad edukalt ühildada oma kooli-, töö- ja pereelu, et kõik rollid saaksid täidetud?

Minu saladus on minu vanus ja elukogemus. Ma arvan, et paljud noored ei ole selle eriala jaoks valmis.

Aga kui Sa peaksid müüma maha hooldustöötaja elukutse, siis mis oleksid Sinu nn müügiargumendid?

Sellel erialal õpitavad oskused saab ümber tõsta ka isiklikku ellu. Sul peab olema väga hea empaatiavõime-, suhtlemis- ja meeskonnatöö oskus. Alati tuleb kasuks, kui oskad abistada haiget ning jagada nõu. Usun, et õpitu aitab ka enda puhul ennetada vigastusi, mis teadmatusest tekkida võivad. Selle elukutse suur pluss on näha rõõmu patsiendi silmades ja naeratust näol, kui oled suutnud tema vaevusi veidikenegi leevendada.

Mis on peamine küsimus, mida Sinu erialaga seoses on Sinult küsitud?

Kuidas Sa suudad seda rasket tööd teha?

Ja mida oled vastanud?

Vastan, et olen selle eriala ja töö endale ise valinud. Vahel on küll raske, aga siis mõtlen, et mõnel teisel inimesel on tänu minule parem ja rahulikum olla. Keegi peab seda tööd tegema. Ja ma teen seda pühendumisega.

Õppisid hooldustöötajaks Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis. Nüüd, kui Sa oled selle eriala lõpetanud, oled Sa võimeline iseseisvalt abivajajat hooldama, teda juhendama ning tegelema tema rehabilitatsiooniga. Kas nendest oskustest, mille oled tänaseks omandanud, piisab?

Soovisin oma oskusi veel täiendada, nii tööl kui ka koolis. Nii läksingi pärast Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli lõpetamist edasi õppima Kuressaare Ametikooli. Omandan seal nüüd tegevusjuhendaja eriala. Mulle meeldib mõelda, et ma saan omalt poolt, tänu õpitud teadmistele ja oskustele, pakkuda patsiendile terviklikku abipaketti.

Kui Sa meenutad kooliaega, siis mis oli Su suurim eriala õppetund?

Kooli ajal andis vahetu suhtlus patsiendiga kõige parema õppetunni. Abivajajaga rääkides mõistad tema tervisemuresid kõige paremini. Nii praktikaga seotud väljasõidud näiteks Ida-Virumaale või Alutaguse Hooldekeskusesse andsid vajaliku kogemuse oma teoreetiliste teadmiste praktiseerimiseks.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis õppides osalesid ka kutsemeistrivõistlusel Noor Meister. Lahendasid seal nii teoreetilise ülesande ja kaks situatsiooni, ühe individuaalselt, teise paaris. Võistlusel hinnati nii Sinu toimingute sooritamise korrektsust, eetilist käitumist kui ka suhtlemisoskust. Päeva lõpuks selgus, et olid kõigist teistest nende täitmisel parim ning said hooldustöötaja eriala arvestuses esikoha. Mida see võistlus Sulle andis?

Esikoht Noorel Meistril andis nii mulle kui ka minu kursusekaaslastele suure rahulolu, sest teadsime, et saame ajakriitilises ja pingelises olukorras oma ülesannetega väga hästi hakkama.

Miks peaksid ametit õppivad inimesed Noorel Meistril osalema?

Ma arvan, et iga võistlus on väljakutse, mille ületamine tõstab Sinu erialast enesehinnangut. See annab võimaluse arendada oma kogemusi ja oskusi ning õppida ka teistelt, kaasvõistlejatelt. Teinekord on vaja näha suuremat pilti, suhelda rohkemate inimestega, et leida uusi väikseid meetodeid, kuidas inimesi abistada.

Noor Meister 2015 toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis www.bit.ly/NoorMeister2015



president
tõdeb, et tervishoiuvaldkonnas on kõikidest spetsialistidest suur puudus. Eriti napib just õdesid ja hooldajaid, kelle abi vajavad patsiendid ööpäevaringselt ning kes on inimesele kõige lähemal.

Hooldustöötajate puudus on viinud selleni, et asutustes on tööl ka ilma erialase hariduseta abilised. Kutsehariduse olemasolu annab hooldustöötajale endale kindlustunde, et tema töö on kvaliteetne ja ta aitab inimest lähtuvalt parimast olemasolevast professionaalsest teadmisest. Lisaks on kutsega hooldustöötaja väärtuslik meeskonna liige ning oluline juhendaja tulevastele kolleegidele, osates nende õpiprotsessi teadlikult suunata. Kutsega hooldustöötaja on oodatud tööle kõikidesse tervishoiuvaldkondadesse. Igas neist on vajalikud lisaks üldteadmistele ka spetsiifilised oskused, mida saab omandada töö käigus. Hooldustöötaja ja õde on väga lähedased kolleegid. Õendusabi, mis hõlmab ka hooldaja tööd on viimaste aastate jooksul läbi teinud kiire arengu kuni iseseisvate õendushaiglate loomiseni välja.