Kasepää valla kohvikus Buono valmivad kohalikust toorainest hõrgud road
Kui olete kord proovinud Jõgevamaal Kasepää vallas asuva Buono kohviku perenaise Leena Ljukova valmistatud sibulasuppi koos hatšapuriga, jääte sellest sõltuvusse. Heas mõttes muidugi, kirjutab Vooremaa.
Buono kohviku ehk endise Kuldkala 2 või rahvasuus ka väikeseks Kuldkalaks nimetatud kohviku võttis Ljukova rendile tänavu veebruaris. “Olen kokk, mulle meeldib süüa teha, sellepärast julgesingi oma kohvikuga alustada,” põhjendas naine. Kohviku omanik otsis rentnikku, tema aga võimalust oma ettevõttega alustada, ning nii nad kokku leppisidki.
“Ausalt öeldes kartsin algul ikka väga, kogu dokumentatsioon, mis alustamiseks vaja, ajas hirmu nahka küll,” rääkis Ljukova. Tema sõnul on vaja sõlmida väga palju lepinguid, hankida kõikvõimalikke lubasid ja täita muid pabereid, mida ta algul pelgas. Õnneks on tal häid abilisi, kes oskavad nõu anda ja vajadusel aidata.
Lisaks Ljukovale töötab kohvikus veel kokk ja baaridaam. Märtsist lisandus veel üks inimene ja suvel peab kindlasti töötajaid juurde palkama, sest kolme-neljakesi ei tule tõenäoliselt toime. “Põhiline rahvas liigub siinkandis ikkagi suvel,” märkis Ljukova.
Sibulasupp pole Buonos muidugi ainus roog, menüüs on ka kala- ja lihatoidud. Kõik kohalikust toorainest. Kala ostab rentnik kohviku omanikult. “Miks peaksin veel puhastamisega jändama, tema käest saan kohe filee,” märkis naine. Kindla koha on menüüs saanud sašlõkk, seda saab näiteks suvel piisava koguse varuks teha, kui sööjaid peaks rohkem tulema. Samuti ostetakse sašlõkki kohvikust kaasa.
Kurgid, kartulid ja köögiviljad ostab naine Peipsi aiandist ja kiidab sealset kvaliteetset kaupa. Samas tunnistas ta, et kohalikku sibulat lõikudes tuleb tal alati poole rohkem pisaraid valada. Kuid see-eest on maitse hea!
Loe pikemalt Vooremaast.