Õhtujuht Malle Vissel

Laupäeval oli huvilisi palju rohkem. Kõik ootasid põnevusega peo algust. Õhtujuht Malle Vissel tegi teemakohase muusikalise sissejuhatuse. Rahvast tervitas Veriora vallavanem pr. Enel Liin. Nagu ka varasematel, kõlas ka sel aastal ühiselt Pillimehe leib, mis on kuulutatud lõõtsmeeste hümniks. Osalejate muusikaline tase on aastatega väga palju muutunud ja tekkinud on mitmeid väga omanäolisi ansambleid. Sel õhtul olid laval ansamblid Mahmõr, Oravapoisid, Moisekatsiq, MustaPärnaAllee ja Põlva kandlekool ning mitmed väiksemad koosseisud.

Ansambel Mahmõr

Lõõtspillidel mängisid Heino Annuk, Taivo Leis, Ants Järv, Raul Roosiväli, Külli Valk, Linda Kivimets, Ene Priks, Rein Pärtma, Lembit Paal ja Allan Paal. Saaremaa Lõõtsklubi esindasid Sulev Mägi, Ain Annus,Urmas Rahnik, Elar Merelaid ja Andres Ükskask. Mängiti veel karmoškadel, suupillidel, viiulitel, kanneldel. Lisaks paljudele muusikutele osales ka mitmeid pillimeistreid – Alar Vuks, Ivar Pärnamets, Heino Tartes, Margus Traus - kes kõik mängisid omavalmistatud lõõtsadel. Ühiselt nauditi head muusikat, jagati kogemusi, täiendati repertuaari. See ongi külapillimeeste päevade peamine eesmärk, et ei kaoks vana rahvamuusika ja –traditsioonid.

Meenutasime möödunud aastal manalateele läinud lugupeetud lõõtsamängijat ja –meistrit Elmar Ruusamäed. Tema õpetusi ja teadmisi kuulati alati suure huviga. Ta on palju lõõtspille uuele elule aidanud. Eelmisel pillimeeste päeval astus Elmar veel lavale. See jäi ka tema viimaseks esinemiseks. Hiljem tervis halvenes ja mõni päev peale oma 80.ndat juubelit kutsuti ta meie hulgast ära.

Elmar Ruusmäe

Kontserdi lõppedes tänas Veriora valla kultuuri juhataja Piret Rammo kõiki osalejaid ja kutsus kõiki osalema järgmisel aastal toimuvale juubelipeole – 10. Külapillimeeste päevale.

Külalisesinejaks oli sel aastal rahvamuusikaansambel Tuulelõõtsutajad. Juhan Uppin ja Siim Rikker lõõtspillil, Enrik Visla viiulil, Priit Rikker ja Martin Int kitaril. Kel jalad pikast kontserdist kangeks olid jäänud, sai nüüd tantsupõrandal ennast välja elada. Muusikud eesotsas lõõtsakuningas Juhan Uppiniga, andsid endast parima. See muusika oli võimas ja jääb kauaks kõrvus helisema.

Külapillimeeste päeva toetasid Põlvamaa Omavaltsuste Liit, Kultuurkapitali Võru- ja Põlvamaa ekspertgrupid, Hasartmängumaksu nõukogu, Veriora vallavalitsus ja Veriora valla kultuur.