“Esimesel aastal saadeti meile kaks tuhat fotot,” meenutas Riis. “Tundus, et see on nii meeletult suur hulk, et seda ei ole võimalik enam ületada.”

Ometigi oli võimalik. Tänavu saadeti võistlusele ligemale 9000 pilti, täpsemalt 8962.

“Kui algusaastail kulus žüriil parimate väljavalimiseks üks pikk tööpäev, siis nüüd kaovad hindajad parimate tabamuste selgitamiseks juba aastaid kolmeks päevaks Kõrvemaale Pillapallu,” muheles Riis.

Piltide arvus tuli Riisi sõnul hüppeline tõus pärast digikaamerate võidukäiku. “Kui vanasti piltnik mõtles enne, kui päästikule vajutas, sest iga foto oli kallis, siis nüüd on kallis vaid aparaat.”

Muutus on toimunud ka selles, mida pildistatakse. Riis tõi näiteks, et kui kaamerate võimsamaks muutudes hakati tegema väga häid linnu- ja loomapilte ning taimede ja maastike pildistamine jäi tagaplaanile, siis nüüd on eri kategooriad taas ühtlustunud. “Ega ilusat taime- või maastikupilti ole kergem teha kui head linnu- või loomafotot,” ütles Riis, rõhutades samas, et olgu kaamera ükskõik kui hea, kõige tähtsam on ikkagi fotograaf. “Mulle tundub, et tegelikult on fotograafil loodusesse minnes pilt juba peas olemas, vaja on see ainult jäädvustada.”

Žürii esimees Rein Maran lisas, et aastast aastasse on tuhanded mehed, naised, noorukid ja lapsed, fotokaamera käes, kõndinud mööda Eestimaad, otsides ja avastades looduses elu imet, jäädvustamaks seda endale ja jagamaks teiste inimestega.

“Eks igal inimesel võib see ajend, põhjus pildistamiseks olla vähemalt esialgu üsnagi erinev, vahest juhuslikki ja mööduv,” oletas Maran. “Nii mõnigi inimene aga võib endas leida võime näha, avastada, tunnetada ümbritsevas looduses seda, mida ta varem ei suutnud, elu kui säärast kogu selle imepärases keerukuses ja ilus. Sellest kasvab imetlus, austus elu ees. Avastamise rõõm areneb tasapisi väeks, vajaduseks seda teistega jagada.”

Oma avastamisrõõmu jagajaid, kes seekordsed 8962 fotot võistlusele saatsid, oli 1203.

Kõik tunnustatud tööd ilmuvad traditsioonilises “Looduse aasta foto 2015” aastaraamatus. Traditsiooniks on kujunenud ka rändnäitused ja esitlused üle Eesti, seal saab näha märksa suuremat hulka võistlusele esitatud fotodest.

“Loodan, et nii mõnigi looduspiltide vaataja püüab ka ise leida elu avastamise rõõmu fotoaparaadi abil,” lausus Rein Maran.
Looduse aasta foto 2015

- Fotovõistlust korraldavad: Looduse Omnibuss, Eesti Looduskaitse Selts ja Eesti Energia

- Toetavad: Canon Overall, Fotoluks, Keskkonnainvesteeringute Keskus, Kunda Nordic Tsement, Premia, RMK, Stora Enso jpt

- Looduspilte hindas žürii koosseisus: Rein Maran (esimees), Arne Ader, Märt Haamer, Heiko Kruusi, Tiit Leito, Tiit Pääsuke, Tõnu Talpsep, Urmas Tartes, Sirje Tooma

- Pildiprogramme fotovõistluse parimatest töödest saab esimest korda näha 2. mail kell 17 Jõhvi Kontserdimajas ja 3. mail Estonia kontserdisaalis, kus algusega kell 15 kuulutatakse välja võitjad ning jagatakse Tantsivaid Hunte.

Vt lähemalt www.looduseomnibuss.ee