Sakus laagerdab korraga 5,6 miljonit liitrit õlut
Kui Tarmo Tappo sajandi alguses Saku õlletehasesse tehnoloogina tööle tuli, oli uus aeg tehases kestnud kümnendi. Nõukogude aeg oli läbi, Saku Originaali pruuliti kaheksandat aastat ning õlle kvaliteedi üle ei nurisenud enam keegi. Tänavu tähistab tehas 195. sünnipäeva.
“Kümmekond aastat tagasi läbisin Carlsbergi Skandinaavia õllemeistrite kooli. Samuti on mul Tallinna Tehnikaülikooli bio- ja toiduainetetehnoloogia magistri haridus,” ütleb Tarmo Tappo, kes peaõllemeistrina tänaseks töötanud kolm aastat. “Kokkuvõtlikult tuleb tunda kogu õlle tootmise ahelat ja seda alates veevarustusest, õlle pruulimisest kuni heitveeni välja,” ütleb ta.
Tappo räägib tehast tutvustades, et korraga käärib ja laagerdab tankides 5,6 miljonit liitrit õlut. Võhikule võib see kogus tunduda hoomamatu. Kuid tegelikult polegi seda nii palju. “Ühe eestimaalase kohta tarbitakse aastas keskmiselt 72 liitrit õlut. Seega on 5,6 miljonit liitrit tegelikult ühe tavalise suvekuu kahe-kolme nädala toodang,” seletab peaõllemeister. Esimene osa tänavusest jaaniõllest pandi käima jüripäeva paiku, märjuke valmib umbes kolme nädalaga.
Saku tehase toorainevalik on tänapäevaselt rahvusvaheline. Vett ammutakse kohalikest puurkaevudest 200 meetri sügavuselt. Humal on sõltuvalt sordist kas Tšehhi, Saksa või isegi Ameerika päritolu. “Linnased tulevad Taanist. Õllekokteilides kasutatavad maitse- ja aroomained on enamasti pärit Saksamaalt,” ütleb Tappo.