Tundub, et taimekasvatajad on viimastel aastatel järjest praktilisemaks muutunud ja järgivad turunõudlust sajaprotsendiliselt.

Kui kolme-nelja aasta eest pakuti tomati ja kurgi kõrval näiteks arvukalt ka meloni- ja arbuusitaimi, siis neid pole tänavustel laatadel väga näha õnnestunud.

Selleaastane hinnatase kõikidel suurlaatadel on ühtlane: üks euro on summa, mis tundub nii müüjale kui ostjale kohane nii tomati-, kurgi-, kõrvitsa- kui ka maitsetaime kohta.

Nõnda on ka tomatitaimede valdav hind suurlaatadel üks euro. Tõsi, Siguldas müüdi tomatitaimi lisaks eurosele hinnale ka 80 sendiga. Samas, Türi lillelaadal müüs üks tüdruk ilusaid tomatitaimi ka 70 sendi eest.

Lillelaadaga samal laupäeval peeti Koigis umbrohufestivali. Kuigi seal oli plaanis rohevahetus, pakuti taimi ka müüa. Koigi umbrohufestivalil sai tomatitaime kätte 70 sendiga.

Enim oli valikut Astra talul, kes tegutseb sealsamas Koigis. Talu perenaine Sirje Mehik on pigem eksperimenteerija, kuna tema pakutud ligi kolmekümnest tomatisordist tundusid enamjagu olevat suhteliselt uued nimed: ‘Tigerella’, ‘Heinz 1370’, ‘Ananas’, ‘Citrine’ jmt.“Algul oli taimekasvatus hobi, aga nüüd on see saanud sissetulekuallikaks,” ütleb Sirje Mehik.

“Algul oli taimekasvatus hobi, aga nüüd on see saanud sissetulekuallikaks,” ütleb Sirje Mehik.

Kallimalt kui laatadel, võib aga tomatitaimi osta Tallinna Keskturul, kus ligi pooled müüjad küsivad ühe taime eest üks euro ja 20 senti.

Kui laatadel pakutakse uusi ja huvitavaid sorte, siis keskturul on valdavad vanad ja Eestis aretatud või siin end õigustanud sordid: ‘Koit’, ‘Erk’, ‘Malle’, ‘Visa’, ‘Peremoga’, uuematest ‘Moneymaker’.Aga on ka üks sort, mida pakuvad kõik ja mis on kõigil esiplaanil. See on viimaste aastate lemmik ‘Härjasüda’, nüüd moodsamalt kirjutatud ‘Ox-
heart’ – et ikka ka vene ja soome rahvusest aiandushuvilised teaksid, millega tegu. Ja nimi töötab – ostetakse hoolega.

Aga on ka üks sort, mida pakuvad kõik ja mis on kõigil esiplaanil. See on viimaste aastate lemmik ‘Härjasüda’, nüüd moodsamalt kirjutatud ‘Ox-
heart’ – et ikka ka vene ja soome rahvusest aiandushuvilised teaksid, millega tegu. Ja nimi töötab – ostetakse hoolega.