Hiiumaal kutsutakse avatud talude päeval õunaaeda kaema
Hiidlastest on seni ainsana pakkunud ennast avatud talude päeval külalisi vastu võtma mahedalt õunu kasvatav ja neist mahla valmistav Triinu Schneider.
Triinu Schneider võtab huvilisi vastu oma õunaaias Kassaris. “Näitan uut ja vana istandust, pakun mahla, püüan inimesi maheusku viia ning räägin kaugemalt tulijatele meie kaunist saarest,” tutvustab Triinu Schneider oma plaane.
Vana istandus asub tema vanemate Linda ja Koit Tiku talumaadel, selle rajamist alustati siis, kui Triinu sündis – 1976. aastal. Uus on kolm aastat vana, ja kui vanas on umbes 2000 õunapuud, siis uues 700.
“Kasvatan seal eestlaste armastatuimat õunasorti – ‘Kuldrenetti’,” kostab perenaine. Lisaks mahlale soovib ta nüüd hakata müügiks pakkuma ka rohkem lauaõuna. Vanema istanduse ubinad on läinud peamiselt mahlaks, mida Schneider müüb peale Hiiumaa poodide ja Saaremaa Laevakompanii parvlaevade ka Tallinna ökopoodides ja restoranides.
Perenaine lubab näidata ka oma haagissuvila mõõtu, Austriast pärit mahlapressi, millega ta on käinud soovijatele ka mandril mahla pressimas.
Praegu on käsil astelpajuistanduse rajamine, kuhu tuleb 2000 taime. “Kaubanduses on Hiina astelpajutooted, tahan eestlastele taas pakkuda head ja tervislikku kodumaist astelpajumahla ja ka marju,” põhjendab ta astelpajude kasvama panekut.
Ja kui õunamahl kannab nime Triinu, siis astelpajumahl saab nime ta poeg Martini järgi. Mahlani loodab ta jõuda nelja aasta pärast.