Palju aega kulub PRIAl taotluste ja andmete menetlemiseks vajalikeks IT-arendusteks - need sõltuvad samuti menetluse aluseks olevate õigusaktide valmimisest, selgitas Maalehele PRIA teabeosakonna juhataja Epp Schmidt.

Schmidti sõnul rakendub toetustega seoses põllumeestele hulk uusi nõudeid, mille täitmist on PRIAl kohustus ka kontrollida. Nii suureneb otsetoetuste valdkonna kohapealsete kontrollide maht 50 protsendi võrra; PRIAl tuleb digitaliseerida ca 132 000 maastikuelementi ja muuta rohkem kui 100 000 põllumassiivi piire.

Kui varasemalt lõppesid kohapealsed kontrollid põldudel oktoobrikuu esimesel poolel, siis käesoleval aastal kestavad eeldatavalt novembri lõpuni. ÜPT ühikumäär saab selguda alles pärast kontrollide tulemuste kokkuvõtet ning pärast seda saab alata toetuste väljaarvestamine taotlejatele ja määramisotsuste koostamine.

PRIA-le kui Euroopa Liidu makseaagentuurile kehtib kõigi menetlusetappide osas suur hulk nõudeid, mille järgimist kontrollivad EL auditid. Seega ühtki menetlusetappi ära jätta või puudulikult läbi teha ei ole mõeldav.

"PRIA tahab ühtse pindalatoetuse välja maksta niipea ruttu kui võimalik ning otsime selleks kõiki võimalikke lahendusi. Suhtleme ka teiste EL liikmesriikidega ja Euroopa Komisjoniga, sest Eestiga sarnases keerukas olukorras on ka teised riigid," kinnitas Schmidt.

Maaeluminister Urmas Kruuse leidis eilsel kohtumisel PRIA esindajatega, et toetused tuleb siiski tavapärasel ajal põllumeestele välja maksta.

„Eesti põllumehe olukorra teeks igasugune viivitus otsetoetuste väljamaksmisel väga keeruliseks. Seepärast peab PRIA tegema kõik endast oleneva, et otsetoetused saaksid 2015. aastal harjumuspärasel ajal välja makstud,“ ütles Kruuse.

Ka riigikogu maaelukomisjoni esimees Ivari Padari avaldas lootust, et toetused saaksid võimalikult kiiresti välja makstudd, kuid lisas ka, et lõpliku seisukoha, millal jõutakse toetusi maksta, peab ütlema PRIA.

2014. aastal maksis PRIA ühtseks pindalatoetuseks 108 miljonit eurot. Pindalatoetusi makstakse tavaliselt välja aasta lõpus, sellega on arvestanud põllumehed oma bilansi kui ka pangaalenude osamakste graafikuid tehes.