“Suvenaabrite” toimetaja Piret Jürman ütleb, et uue saate peamine ühenduslüli vanaga on loomulikult laul ning tuttavad saatejuhid Gerli Padar ja Jüri Aarma. “Kui siiani laulis Eestimaa eri paikades Gerli, kes meelitas pealtvaatajaid endaga kaasa laulma, siis nüüd hakkavad omavahel mõõtu võtma kaks kohalikku laulupunti,” selgitab Piret Jürman.

Naabrid omavahel

Igas saates kohtuvad kaks naabrit, olgu siis vallad, külad või mingit moodi omavahel geograafiliselt seotud piirkonnad, et ühe juures koos laulda. Mõlema koori eeslauljateks on professionaalid, kellega kahasse laulmine toimuma hakkab. Ühte meeskonda toetab Gerli Padar, teist külalissolist, kes igas saates vahetub.

“Kuid üritus ei piirdu ainult lauluga,” ütleb Piret Jürman. “Jüri Aarma eestvedamisel pannakse meeskondade teadmised nii naabrite kui nende enda kodukoha kohta lõbusas ja sõbralikus mälumängus proovile.”

Jüri Aarma kinnitab toimetaja juttu, et seekord on asjad jah pisut teistmoodi, aga publikut oodatakse igal juhul kaasa laulma, rohkemgi kui eelmistel aastatel. “Kui igaks korraks on kohale kutsutud kaks koori, siis järelikult kuuleb sel hooajal laulmas kokku 14 koori. See näitab, et lauluhuvilisi jätkub Eesti peale ikka päris palju,” rõõmustab Jüri.

“Minu kui teise saatejuhi ülesanded on seekord varasemaga võrreldes pisut teistsugused. Seda, et pean pärima mõlemalt kohale tulnud koorilt, kui hästi nad teavad ja tunnevad oma kodukanti, ei peaks keegi pelgama. Mingiks viktoriiniks muidugi ei lähe, küsimused on üllatavalt lihtsad, mõnikord ehk konksuga, kuid kindlasti ei sunni vastuse väljamõtlemine koore pikalt aru pidama. Ja publik võib alati vastamisel abiks olla,” rahustab Aarma.

Piret Jürman lisab, et “Suvenaabrite” üks eesmärk ongi nii Eestimaa eri kohtade ja toredate ning andekate inimeste tutvustamine kui ka heanaaberlike suhete edendamine.

“Näiteks Türi valiti välja ilusa ümbruse pärast. Vastakuti lähevad seal Türi ja naabruses asuv Tori,” lisab Aarma.

Kes saadet teevad?

Selgub, et saate meeskond on peamiselt sama. Kõike muusikaga seonduvat aitavad valida ning korraldada Reet Linna ja Kelli Uustani. Küsimusi aitab kokku panna Jüri Aarma, režissöör on Sten Lukas, produtsent Valdur Sepp.

“Mina jälgin kogu terviku valmimist ja toimetan saate sisu peamiselt mälumängu poolelt ning panen koos režissööriga saate lõplikult kokku,” selgitab Jürman. “Kaasasime ka laulupundid, kes oma meeskonnast lühikese tutvustava klipi seekord ise kokku seavad, sest ETV “Rahva Tujurikkuja” tõestas, et inimestel on väga palju häid ideid, ja nad suudavad neid ka teostada,” ütleb Jürman.

Ta lisab, et saadet ette valmistades tuli silmas pidada, et iga uue asja ettevalmistamine on alati seotud murede ja rõõmudega. “Hea on olnud koos meeskonnaga ajurünnakuid teha, mis vahel tundide pikkuseks venides väga meeleolukad on olnud. Kõike detailideni läbi mõelda on muidugi raske, igal kokkusaamisel meenuvad üha uued nüansid, millega tuleb arvestada. Samas on hea mõttel piirideta lennata lasta, mida juba valmis oleva formaadi puhul enam nii palju ei saa,” selgitab Jürman.

“Lähtusime ideest, et üritus toimuks kindlasti nendesamade inimeste juures, kellest saadet teeme. See tähendas seda, et läheme ise oma meeskonnaga Eestimaale rändama. Ja kindlasti ei tahtnud me laulust loobuda. See seadis saatele omamoodi raamid, mida uue saate tegemisel arvestasime,” räägib Piret Jürman.

Esimene salvestus 2. juulil

Jüri Aarma lisab, et ka küsimuste väljamõtlemine paikkondade kohta on olnud väga mõnus. “Ja veel: produsent Valdur Sepp on suutnud eelmisel viiel aastal, kui “Lauluga maale” salvestused toimusid, hea ilma välja võluda. Loodan, et tal õnnestub see ka nüüd.” Saatesarja “Suvenaaber” esimene salvestus algab 2. juulil kell 18 Järvamaal Türi kooli pargis. Sellega tähistatakse ka Türi linna 89. sünnipäeva ja neljandat kohvikutepäeva. Omavahel võtavad esimeses“Suvenaabri” saates mõõtu Türi ja Tori. Külalisesineja on Anne Veski. Tele-eetrisse jõuab saade laupäeval, 18. juulil.

Järgmised salvestused toimuvad Harjumaal Laulasmaa spaa õuealal, kus kokku saavad Keila vald ja Keila linn. Valgamaal Tõrva Veskijärve ääres saavad kokku Tõrva ja Elva laulurühmad. Tartumaal Haaslava vallas Kurepalu vabaajapargis võtavad omavahel mõõtu Haaslava ja Võnnu. Raplamaal Kohila kellasillakäärus võistlevad Kohila ja Juuru. Viljandimaal Paistu küla spordiplatsil on vastamisi Viljandi ja Tarvastu, ning Ida-Virumaal Avinurme Elulaadikeskuse õuel kohtuvad Avinurme ja Tudulinna.

Peale Anne Veski kuuleb “Suvenaabri” võtteplatsidel laulmas Lauri Pihlapit, Nele-Liis Vaiksood, Uku Suvistet, Birgit Õigemeel-Sarrapit jt.
“Suvenaabrite” salvestused ja tele-eetri ajad

n Neljapäeval, 2. juulil kell 18 Türi kooli pargis – ETV eetris 18. juulil.

n Laupäeval, 4. juulil kell 16 Laulasmaa spaa õuealal – eetris 25. juulil.

n Laupäeval, 11. juulil kell 16 Tõrva Veskijärve ääres – eetris 1. augustil.

n Pühapäeval, 12. juulil kell 16 Haaslava vallas Kurepalu vabaajapargis – eetris 8. augustil.

n Laupäeval, 25. juulil kell 16 Kohila kellasillakäärus – eetris 15. augustil.

n Laupäeval, 1. augustil kell 17 Paistu küla spordiplatsil – eetris 22. augustil.

n Pühapäeval, 2. augustil kell 16 Avinurme Elulaadikeskuse õuel – eetris 29. augustil.