Särtsakad sügisesed hoidised
Kirsilehtedega marineeritud tomatid
- 2 kg tomateid
- 5 lehtedega väikest kirsioksa
- 1,3 liitrit marinaadi
Marinaadiks 1 liitri vee kohta
- 50–100 ml naturaalset äädikat
- 1 kl suhkrut
- 50 g soola
Peske tomatid, eemaldage varreotsad. Peske kirsioksad, lõigake juppideks ning pange koos tomatitega purkidesse. Kallake peale kuum marinaad ning kaanetage.
Marineeritud tikrid
- 1 kg tikreid
- kaneeli
- musta terapipart
- nelki
- köömneid
Marinaadiks 1 liitri vee kohta
- 2 sl 30% äädikat
- suhkrut ja soola
Keetke marinaad, pange marjad purkidesse, valage marinaad peale ning kaanetage.
Marineeritud aedoakaunad
- 300 g aedoakaunu
- 1 l vett
- 2 sl suhkrut
- 2 sl 30% äädikat
- 2 sl soola
- 5–6 tera musta pipart
- 2–3 tera vürtsi
- 1 loorberileht
- 1 sl hakitud tilli
- 1 sl hakitud petersellilehti
Keetke marinaad, blanšeerige oad. Pange need keevasse marinaadi ning kuumutage umbes 20 minutit. Tõstke oad koos marinaadiga purkidesse ja kaanetage.
Kabatšokihoidis lihatoitude juurde
- 3 kg kabatšokki
- 5 paprikat
- 100 g küüslauku
- 1–2 väiksemat tšillipipart
- 200 g suhkrut
- 200 g õli
- 0,5 l tomatipastat
- 2 sl soola
- 2 sl 30% äädikat
Ajage kõik ained läbi hakklihamasina ja pange keema. Riisuge vaht ning lisage maitseained. Keetke 1–1,5 tundi ja pange kuumalt purkidesse.
Õuna-arooniasalat
- 2 kg arooniat
- 3 kg õunu
- 0,5 kg suhkrut
Keetke arooniad katki ja suruge pudrunuiaga pehmeks. Lisage õunad ning keetke, kuni need on samuti pehmed. Pange juurde suhkur ja keetke veel natuke, pange purki ja kaanetage.
Meega paprikad
- 2 kg eri värvi paprikaid
- 2 l vett
- 100 g 10% äädikat
- 100 g soola
- 350 g suhkrut
- 3 sl mett
- 6 sl õli
Ajage vesi keema, lisage tükeldatud paprikad ning marinaadiained. Laske mõni minut keeda (paprika peab jääma krõmpsuks). Tõstke purkidesse ja kaanetage.
Marineeritud ploomid
- 500 g ploome
- 2 dl õunaäädikat
- ¾ dl vett
- ½ sl soola
- 1 sl suhkrut
- 4 tera nelki
- kaneelikoort
Peske ja kuivatage ploomid, torkige koore sisse augud ning laduge ploomid puhtasse purki, valage peale kuum marinaad ja kaanetage.
Ingveri-küüslaugulisand
- 100 g puhastatud ingverit
- 100 g puhastatud küüslauku
- 1 tl soola
- 1 sl 10% äädikat
- 2 sl keedetud jahutatud vett
Püreestage kannmikseris ingver, küüslauk ja vesi. Lisage sool ja äädikas ning segage hästi läbi. Pange purkidesse ja kaanetage. Säilitage külmikus.
Seda kastet on hea juurde panna maitsestamata jogurtile, hapukoorele või majoneesile – nii saate maitsva kastme lihatoitudele.
Õuna-porgandisalat arooniaga
Soolvee kogus 1 liitrile veele: 2–3 sl soola, 4–5 sl suhkrut
Peske ja puhastage hapud õunad, porgandid ja mädarõigas ning riivige kõik ära. Segage hästi läbi, pange tihedalt purkidesse ja valage üle kuuma soolveega.
Katke purgid kaanega ja steriliseerige keevas vees (0,5-l 10–12 minutit, 1-l 15 minutit). Kaanetage ning jahutage. Väga hea söömiseks hapukoorega (enne nõrutage vedelik ära).
Maasikaliköör
- 6 dl maasikaid
- 1 vanillikaun
- 3 dl suhkrut
- 750 ml viina
Lõigake maasikad pooleks ning pange koos poolekslõigatud vanillikaunaga keeratava kaanega purki. Valage peale viin, nii et see marju katab ning laske külmikus paar nädalat seista.
Kurnake maasikad välja ning segage juurde suhkur, kuni see lahustub. Hoidke külmikus.