11.12.2015, 14:17
Kiire ja valutu surm parandab kala maitset
Kiirelt ja valutult tapetud kalad säilivad ning ka maitsevad paremini kui piinarikast surma surnud kalad, näitab värske uurimus.
FOTO:
Itaalia ja Hispaania teadlased uurisid vikerforellide säilivust ning võtsid vaatluse alla kaks gruppi kalu. Esimesse gruppi kuulusid forellid, kes olid kohe pärast väljapüüki surmatud kiire löögiga pähe. Teise grupid kalad olid aga kuival maal lihtsalt hapnikupuudusse lämbunud, kirjutab ajakiri Imeline Teadus.
Kui mõlema grupi kalad olid 75 päeva sügavkülmas seisnud, selgus, et pikaldast surma surnud kalade kehades olid rasvhapped nagu omega 3 hakanud lagunema kiiremini kui kähku surmatud kalade kehades. Omega 3 on aga inimesele väga kasulik rasvhape ning üks põhjusi, miks kalaprae söömine on tervislik.