Talunikud õpivad omakasvatatud lihast tooteid valmistama
“Väiketootjatel on tekkinud huvi ise katsetada, nagu suurte õlletootjate kõrvale on tekkinud väiksesed õlletegijad,” rääkis Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor Arnold Pastak teisipäeval toimunud lihafoorumil.
Ühelt poolt otsivad tarbijad uusi maitseid ja teisalt tahavad väiketootjad haarata enda kätte kogu ahela “laudast lauale”. See tähendab, et loomade suurtööstusesse müümise asemel plaanitakse nende liha ise väärindada. Selleks tuleb aga sageli läbida koolitus, kus õpetatakse erinevate toodete valmistamist.
“Järjest suurem huvi on selliste koolituste vastu,” kinnitas Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor. Nende koolis on täiskasvanute täiendõppe käigus viidud läbi lühiajalisi koolitusi näiteks õpetatud lihalõikust, vorsti, suitsutoodete, singi, ning uluki- ja lambalihatoodete valmistamist ning toimunud on toiduohutuse, lihahügieeni ja lihatehnoloogia alased koolitused. Uute ideedena on lähiajal kavas läbi viia vinnutatud ja fermenteeritud lihatoodete ning ka lihakonservide valmistamise koolitusi eelkõige väiketöötlejatele ning neile, kes soovivad oma toodangut väärindada.
Olustveres on kaasaegne õppetööstus, kus toimub koolituste praktiline osa. Kutsekoolidest õpetatakse lihatehnoloogiat veel ka Tartu kutsehariduskeskuses.