Uudistajale on Skulptuurikoda esmapilgul nagu tohutu näituse- või messihall, kus saab näha lugematut kogust purskkaevusid ja erinevaid kujusid. Kuivatist loodud koda näeb sõna otseses mõttes lahe välja. Kõrgetele kiviseintele on ehitatud läbipaistvad seinad ning tulevikus saab hoone ka läbipaistva katuse.

Suurtes saalides on palju valgust ja väga-väga kõrged seinad. Külalised on kõige enam oodatud kevadel ja suvel, sest siis on Skulptuurikojas kõige ilusam. Paljud erinevad purskkaevud vulisevad, sammaste ümber lokkavad viinamarjad, mis ka reaalset saaki kannavad ning kõikjal õitseb palju-palju lilli.

Osta saab kohapealt, poest ja netist

Ent ettevõtte põhitegevusala pole mitte kaunite kujude näitamine vaid müük kodudesse ja ettevõtetesse. Lisaks valmistoodangule saab tellida ka just täpselt niisuguse kuju või purskkaevu, mis ehitus- või renoveerimistöö juures üldmuljele just selle õige nüansi lisab.

Loomulikult ei pea Skulptuurikojast tellimiseks tingimata ise kohale sõitma. Ettevõttel on toimiv veebikodu, kust on mugav tellida, samuti müüvad Skulptuurikoja toodangut kõik Bauhofi kauplused
Eestis. Müügivõrk katab ka Soomet, kuid seal saab Skulptuurikoja purskkaevusid ja kujusid osta Bauhausi kauplusest.

Skulptor Kain Rezev soovitab siiski keerulisemate soovide korral kontakti võtta ja läbi tulla, sest ise uudistades-katsudes saab kõige paremini selgeks, milline taies on just see kõige õigem. Isegi nii
on tehtud, et koju proovitakse nelja-viit õuevaasi, enne kui leitakse see, mis konkreetse kodu juurde kõige paremini sobib. Tellida võib nii kuju kui ka vaasi, purskkaevu kui ka rõdupiirded, kamina
või teesillutusplaadid.

Viimaseid muide poemüügiks enam ei tehtagi, sest pärast seda, kui Rezev nende valmistamise ja müügiga katset tegi, tuli tal valida – kas jätkab sillutisekivide või kujudega. Mõlemaid tellitakse palju
ning mõlema loomiseks ei jagu aega. Aga vormid on alles ning kui keegi koduvallast tellida tahab, on see täiesti võimalik.

Kõik Skulptuurikoja tooted on valmistatud kvaliteetsest kipsist ja betoonist, mille pinnaviimistlusel saab pakkuda erinevaid lahendusi. Kain Rezevi sõnul on Eestis ja Soomes kõige eelistatumaks pinnaviimistluseks antiik – hall kivi tumedate varjunditega.

Olgu öeldud, et kauni skulptuuri või purskkaevu hooldus ei ole ülemäära keeruline ning tootjaltmüüjalt saab selle kohta üksikasjalikud juhised. Ka pole kauni purskkaevu pidamine liiga kulukas – elektrit kulub umbes samapalju, kui võtaks keskmine lambipirn.

Esimene purskkaev endale

Ettevõtja Kain Rezev on skulptuure teinud juba kaheksateist aastat.

„Kõik algas sellest, et ma tahtsin endale purskkaevu,” meenutab mees. „Aga sobivat polnud kusagilt leida. Üks firma oli valmis mulle purskkaevu Hiinast kohale tooma, aga tarneaeg oli kolm kuud, tervena kohale jõudmist ei garanteeritud ja raha, mis ma vaatamata sellele maksma pidin, võrdus kahetoalise Mustamäe korteriga, mis oli minu jaoks liiga palju. Mõtlesin hoolikalt kõik läbi ja tegin betoonist ise oma purskkaevu... Kui juba tegemiseks läks, siis paar vaasi tegin ka.”

Et sellest isetegemisest saab tema kutsumus, töö ja karjäär järgnevateks kümneteks aastateks, polnud Kainil siis veel aimugi. Kunstiharidust oli mehel koolipoisina käidud kunstilaagrite jagu, ent
seal õpetati joonistamist, mitte skulptuuri.

Sõbrad, kes külas käisid ja tema töid nägid, soovitasid Kainil tõsiselt müügivõimalusi otsida – nii kenad tundusid need tööd. Ja noor skulptor prooviski. Tegi esimesed paar näidistööd valmis ja
pakkus aianduspoodidesse müüki.

„Ja need kõik osteti ära ja küsiti juurde!” kõlab Rezevi hääles elevus ja üllatus veel tänagi. „Vaatamata sellele, et tegelikult olid need üsna algelised tööd... Igatahes sain ma julgust juurde ja tegin uusi vorme. Kogu raha, mis ma teenisin, investeerisin uutesse vormidesse.”

Muide, vormide tegemine on Kain Rezevi töös üks aja- ja rahamahukamaid töid. Kui vorm valmis, võib sellega aastaid kujusid juurde luua.

Skulptuurikojas valmivad vormid peamiselt talvel, siis on klientide teeninduse ja müügivõrgu korraldamise kõrvalt rohkem aega.

Tallinn jäi kitsaks

Nii oli sündinud üks paljudest Eestis toona nii levinud garaažiettevõtetest. Ainult et selles garaažis ei putitatud autosid, vaid loodi ilu. Ühel hetkel jäi garaaž kitsaks ning Tallinn samuti – mastaapne töö eeldas vastavat ruumi.

Skulptuurikoja koduks sai Kuivajõe küla Kose vallas, kus kunstnik leidis vana viljakuivati. Kõrge hoone seinad koosnesid kivist ja eterniidist, viimasest olid umbes pooled tahvlid tuultega minema
lennanud. Majani ei viinud toona isegi mitte teed. Renoveerimistöö tulemus on väärt uudistamist ja imetlemist.

Nii mõnigi plaan on veel teostamata, näiteks peaks hoone saama endale ka läbipaistva katuse.

Praeguseks on Kain Rezev jõudnud sinnani, et tahab oma oskusi ka teistele õpetama hakata. Nii saab Skulptuurikotta minna õpilasekskursioonile, mille käigus õpilased ka ise väikese kuju loovad, samuti plaanib skulptor tulevikus avada ka Skulptuurikoja keraamikaringi. Ehk avastab keegi just tema juures, mis teda elus kõige enam huvitab.

Allikas: Kose Teataja