„Põllumajandus on vaieldamatult väliskeskkonna poolt üks haavatavamaid tegevusvaldkondi,” märkis Maaelu Edendamise Sihtasutus juhatuse esimees Raul Rosenberg. „Selleks, et haavatavust minimeerida, tuleb tootjatel endil midagi ette võtta. Tarneahela omamine võimaldab seda kindlasti teha. Oleme veendumusel, et aktiivsete farmerite unistused saavad Eesti Lihatööstuse asutamisel teoks – neil õnnestub olulisel määral oma kauba väärtust tõsta ning eestimaist seakasvatust säilitada ja hoogustadagi. Maaelu arendamise seisukohalt on see tehing selgelt suunda näitava iseloomuga.”

„Peame väga tähtsaks, et meie poolt kasvatatud sead lähevad meie oma tööstusesse. Nii tagame Eesti elanikele kodumaisest sealihast valmistatud tooted,” rääkis Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimees Urmas Laht. „Venemaa sanktsioonide järel suurenesid tööstust mitte omavate seakasvatajate probleemid märkimisväärselt. Tahame kindlasti selliste välismõjude osakaalu tulevikus oluliselt vähendada.”

„Ühistu Eesti Lihatööstuse loonud 10 farmerit ostsid endale lihatööstuse, mis on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus. Liikmete farmides kasvab aastas 125 000 siga,“ lisas Urmas Laht. „Ostame lihatööstuse, kuna sektor on madalseisus ning usume, et puhtal toidul on väga suur perspektiiv. 10 farmeri seas on ka noorema põlvkonna ettevõtjad, kes oma esivanemate tööd tahavad jätkata.“

Atria koondas kogu tootmise Valka

Atria on juba kogu tootmistegevuse tänaseks koondanud Valka, ühte tootmiskompleksi.

„Vastse-Kuuste müük on oluline samm Atria Eesti ASi struktuuri ja äritegevuse korrastamisel,“ ütles Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Horm. „Leidsime lihatööstusele uue omaniku võrdlemisi kiiresti ning ootame põnevusega, kuidas neil minema hakkab. Turuolukord on väga pingeline, kuid just sellistes olukordades toimub enamik omandimuutusi – optimeerimine ja uute võimaluste otsimine käivad alati käsikäes. Meie tehingu vastastikune kasulikkus seisneb selles, et meil on vaja erinevaid asju ning tehingu tulemusena saavad mõlemad, mida tahavad – seakasvatajad oma tootmise, meie aga saame oma tootmist märkimisväärselt efektiivsemaks muuta, koondades selle Valga tootmiskompleksi.”

„Täna on sealiha hind naeruväärselt madal, mistõttu tuleb seda väärindada, et kasumlikult toimetada,” märkis Olle Horm. „Kindlasti ei jää sealiha hind madalaks igavesti – põhjused on poliitilised ning kunstlikud, nt Venemaa sanktsioonid, mis võivad muutuda. Ostjate näol on tegemist tublide Eesti asja ajavate ettevõtjatega, kelle käest saame tulevikus vajaduse tekkides eestimaist sealiha sisse osta. Vastse-Kuuste kaubamärgi all tootmist jätkame aga Atria Valgamaal asuvas tehases. Loodan, et tehing toob Põlvamaale uue hingamise ning mõjub Eesti sealihatööstusele innustavalt.“