Teraviljakäitlejad saavad seakatku leviku riski vähendada
Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade, sh lemmikloomana peetavate sigade ja metssigade viirushaigus. Kuni 100% nakatunud sigadest sureb. Seakatku ei haigestu teised loomaliigid ega inimesed, kuid nad võivad viirust edasi kanda. Viirus võib edasi kanduda ka näiteks viirusega saastunud transpordivahendite, seadmete ja söödaga, sealhulgas katkuviirusega saastunud teraviljaga.
Kuidas maandada sigade Aafrika katku leviku riski?
- Välista metssigade juurdepääs ladustamisplatsi ja kuivati alale.
- Kuivata kogu võetud vilja (sh alla 14% niiskusesisaldusega vili) maksimaalsel lubatud temperatuuril (sõltub vilja liigist ja niiskusesisaldusest) vähemalt 1 tund.
- Vilja kuivatamisel arvesta, et suure tõenäosusega viirus hävib vilja kuumutamisel üle 70 °C.
- Ära ekspordi vilja ega kasuta seda seasöödaks enne vähemalt 1 kuu pikkust ooteaega pärast kuivatamist.
- Ladusta vilja ooteajal kohas, kuhu metssigade juurdepääs on välistatud.
- Ära sööda sigu kuivatamata uudsevilja või CO2 keskkonnas säilitatud kuivatamata teraviljaga.
- Ära jäta toiduks või söödaks sobimatut teravilja metsa alla või loodusesse metsloomadele söödaks.
- Kasuta vilja veoks puhast veovahendit.
- Kasuta vilja laadimiseks puhast laadurit.
- Puhasta ja desinfitseeri veovahend või laadur, kui seda on eelnevalt kasutatud töödel, kus see võis viirusega saastuda (pinnase vedu või teisaldamine, metsatööd, metsamaterjali vedu jms).
Kuidas veokit või laadurit desinfitseerida?
Kasuta desinfitseerimiseks Veterinaar- ja Toiduameti soovitatud desovahendeid.
- Pihusta kogu veok desovahendiga üle, nii et saaste saaks läbi leotatud.
- Eemalda nähtav mustus survepesuri, harja, kaabitsaga.
- Pihusta kogu veok uuesti desovahendiga üle.
- Pärast ettenähtud toimeaega loputa veega.
- Puhasta ja desinfitseeri eraldi veoki rattad.
Juhiste aluseks on Eesti Taimekasvatuse Instituudi ja Maaülikooli teadlaste eksperthinnang „Millised on sigade Aafrika katku viiruse leviku riskid seoses Eestis kasvatatud söödateraviljaga, arvestades Eestis kasutatavaid teravilja koristamise ning edasise käitlemise tehnoloogiaid ja logistikat.“