17.11.2016, 00:00
Vilja kvaliteet näitab põllumeeste oskusi
Viljelusvõistlusel on üldvõitjate väljaselgitamisel saagikuse ja tulukuse arvestuse kõrval tänavu esimest korda arvesse võetud ka saagi kvaliteeti.
FOTO:
Võistluspõldude saagi kvaliteedi arvestuse aluseks on põllumajandusuuringute keskuses tehtud saagianalüüsid. Kvaliteedinäitajaid arvestati nisu, rukki, odra ja rapsi võistlusgrupis. Herne kvaliteet arvesse ei läinud, kuna proteiini näidud võistluspõldudel erinevad vaid pool protsenti. Nisu peamised kvaliteedinäitajad on proteiin, mahukaal ja langemisarv. Talinisude kõrged kvaliteedinäitajad saadakse tasakaalustatud toitainete bilansiga. Väävli puudusel on proteiini süntees häiritud, mistõttu võib suureneda nitraatide kogunemine saagis. Seega on vaja tagada väävli olemasolu lipulehe loomise perioodil. Rapsi kvaliteedi põhinäitajad on õlisisaldus, klorofüllid, glükosinolaadid. Odra puhul on olulisim kvaliteedinäitaja mahukaal, rukki puhul langemisarv ja mahukaal.
Oled juba tellija?