„Farmitöötajate leidmine on juba praegu Põltsamaa piirkonnas tõsine probleem - inimesi lihtsalt pole, keda tööle võtta,“ nentis OÜ Viraito tegevjuht Toivo Kens. Kuningamäel asuvas ettevõttes OÜ Viraito on tööl keskmiselt 20-22 töötajat. Tegemist on perefirmaga, kus tegeletakse piimatootmise, teraviljakasvatuse ja heintaimede kasvatusega. Töötajaid on ettevõte sunnitud otsima kaugemalt kui Põltsamaa.

„Tööinimest põllumajandusse võtta kuskilt ei ole. Kui lähemalt inimest võtta pole, siis tuleb leida töötajaid kaugemalt — midagi pole teha. Neid, kes pikemaks ajaks pidama jäävad, on meil väga raske leida," tunnistas Toivo Kens.

Mujalt tulnutele pakub ettevõte korterit. Töö farmis pole kergete killast, nõudes lisaks füüsilisele pingutusele ka distsipliini ja kellatundmist. Samuti on paljude töötajate puhul probleemiks olnud alkoholi tarbimine.

Pajusi vallas tegutseva Pajusi ABF juhataja Lembit Paali sõnul on Põltsamaa piirkonna eelis praegu see, et siin on küllalt palju ettevõtlust ja piisav hulk ettevõtteid. Samas tähendab see, et tööotsijal on siin ka rohkem valikuvõimalusi.