02.07.2018, 10:05
Saaremaa talupere paneb lilled toidu sisse
Eesti rahvuslille rukkilille õiteilu võime imetleda põhiliselt põlluveertes ja lausa teraviljapõldudel, kus rukkilille sinised õied pilku püüavad. Aga miks mitte kasvatada rukkilille kui ravimtaime ja lõikelille kodupõllul või peenramaal?
FOTO:
Just nii arvasid ligi kolm aastat tagasi Tallinnast Pihtlasse kolinud Aivar ja Katrin Kalle. Mõeldud – tehtud. Aasta tagasi külvasid nad saialille ja rukkilille seemned mulda ning nüüd pakuvad nendest taimedest tehtud tooteid kunagises Pihtla vallamajas, kus nad äsja avasid kohviku Nöges.
“Kui rukkilille kroonlehed õisiku küljest ära korjata ja need kuivatada, saab neid kasutada mitmel viisil – kas köögis toitude valmistamisel või ravimtaimena. Musta teega segatuna annavad õied joogile omapärase värvuse ja maitse. Toiduvärvina saab neid samuti kasutada,” selgitab Aivar.
Pikemalt saad Päevälja talu pererahva tegemistest lugeda Saarte Häälest.