Hoolimata kõigest sai siiski selgeks, et sündinud on tõsiseltvõetav multikakarakter. Ja juba mõne nädala pärast murrab ta end täispika “Vanamehe filmiga” kinolinale.
Vanamees lüpsab lehma.

Tudenginaljadest traksipükstes kiilakani

Iga suur asi saab millestki alguse. Eesti kunstiakadeemia animatsiooniosakonnas õppiv Peeter Ritso naerutas kaaslasi pidevalt Vanamehe-lugudega, rääkides neid Vanamehe häälega. Tegi seda igal vabal hetkel ja innukalt. Aasta oli siis 2012.

Kui jõudis kätte aeg, et kooli lõpetamiseks oli vaja nukufilm teha, siis Peeter ja samuti animatsiooni õppinud Mikk Mägi ei kahelnud: teha tuleb “Vanamehe multikas”. Selle tarvis pidi aga peategelane endale konkreetse füüsilise kuju saama.

Peeter Ritso sõnul ei ole Va­namees inspireeritud ühestki konkreetsest isikust. Esialgne kavand oli luua traksipükstes ja valge pluusiga, pealaest kiilakas vanamees – midagi klassikalise vanamehe moodi.

“Kuna ma ei pidanud sellest väga kõvasti kinni, siis nukku ehitama tulnud Kreeta Käeri tegi selle oma äranägemise järgi, sellise, nagu ta praegu on. Vanamehe vest on näiteks Kreeta vanaema kootud sokist. Pea voolis Mikk plastiliinist. Ja see meenutab kõige rohkem Mikku ennast,” räägib Peeter Ritso.
Vanamehe lapselapsed Aino, Mart ja Priidik.

Populaarsus kasvas tõusvas tempos

Sealt edasi ei kõigutanud uut multikakarakterit enam miski. Youtube’is elas “Vana­mehe multikas” oma elu ja kogus fänne. Kõik liikus ainult tõusvas tempos. Vanamees avas oma veebilauda, ta on reklaaminud vorsti ja rääkinud keskkonna olulisusest. Müüki paisati vanamehe kuju.

Kõik algab ideest. Kulus tükk aega, et jõuda tuumani, mille ümber kogu lugu pöörleb.
Mikk Mägi, Oskar Lehemaa

ETV saates “Eesti mäng” kinkis Mikk Mägi saatejuhi assistendile Vanamehe kampsuni põhjendusega, et noor naine nii paljas ei oleks. Mikk helistas ka Vanamehena Tallinna Televisiooni Viktor Vassiljevi saatesse “Tervisevõti”. Vana­me­hel varvas valutas ja ta püüdis arstilt abi saada. Vassiljev multifilmist tuttavat häält ära ei tundnud ja üritas helistajat aidata, öeldes, et katkine varvas peabki valutama.

Vanamehe Facebooki ja Instagrami jälgijate arv üha kasvab. Ootusi kütavad üles tiiserid, kus Vanamees läheb räppar Nublule külla ja reklaamib Ott Tänaku rallifilmi eel: “”Vanamehe film” kinokomplekšideš alateš 27. šeptember. Oota šee ära ... ja vaata šenikaua Oti rallifilmi. PS: Ära tilka pane, kui traktori rooli ištud!”

“Vanamehe filmi” juures lõi Peeter Ritso kaasa stsenaariumi ideede loomise faasis ning aitas ehitada sette ja rekvisiite. Filmi režissöörid on aga Mikk Mägi ja Oskar Lehemaa.

Täispikk “Vanamehe film”
Kinodes 27. septembrist
Oskar Lehemaa

Režissöörid ja stsenaristid Mikk Mägi ja Oskar Lehemaa.

Mikk Mägi ütleb, et on pärit nii Tallinnast, Kolgast kui ka Raplast. “Olen tahtnud filmi teha juba varasest noorusest saadik, esimese lühifilmi tegin keskkoolis. Pärast keskkooli läksingi Eesti kunstiakadeemiasse animatsiooni õppima,” tunnistab Mägi.

Pärnust pärit Oskar Lehemaa esimesed filmikatsetused jäävad samuti keskkooliaega. “Pärast keskkooli tulin Tallinnasse Balti filmi- ja meediakooli õppima. Viimased viis-kuus aastat sai põhitööna reklaame lavastatud, mille kõrvalt tegin koos kolleegidega huumori­sketše. Alguses jäin kampa stsenaariumi kirjutama ja kuna meil koostöö sujus Mikuga, siis lõpuks hakkasime koos lavastama.”

Operaator Urmas Jõemees.

Järeltöötluse ja eriefektide eest vastutab Jaagup Metsalu. Nukuanimatsiooni lippu hoiavad kõrgel Olga Staleva ja Egert Kesa. Kunstipoole eest kannavad hoolt Triin Paumer, Sven-Tõnis Puskar ning Anu-Laura Tuttelberg. Tanel Kadalipp ehitab meile põneva helimaastiku.

Muusika loojad Sten-Olle Moldau ja Lauri Kadalipp.

Näitlejatena teevad filmis kaasa uute tegelastena Jan Uuspõld, Indrek Ojari, Kristjan Lüüs ja Märt Avandi.

Erilise etteaste teeb Jaagup Kreem.

Filmi valmimine on olnud väga suur pingutus, kuid samas lõbus

Mikk ja Oskar, mis järgus on Vanamehe täispikk film?

On lõpusirgel. Anname viimast lihvi montaažile ja tegeleme näitlejate häälte salvestamisega. Filmi valmimine on olnud väga suur pingutus, kuid samas lõbus.

Kuidas tööprotsess on kulgenud?

Kõik algab ideest. Kulus tükk aega, et jõuda tuumani, mille ümber kogu lugu pöörleb. Stsenaariumi arendamine võttis päris mitu kuud, selle kõrvalt hakkasime juba produktsiooniga tegelema. Kui stsenaarium valmis, tegime storyboard’i, kus kõik stseenid on kujutatud joonistustega, justkui pildiraamatus. Nukkude animeerimiseks kulus umbes aasta. Ja siis on vaja monteerida, näitlejate hääled salvestada, muusika luua, helindada ja veel mustmiljon asja teha. Sellest keerulisest kompotist sünnibki nüüd lõpuks üks hea “Vanamehe film”.

Mille uue ja põnevaga filmi tehes olete kokku puutunud?

Professionaalsete näitlejatega on olnud hääle salvestamise sessioonid väga lõbusad.

Mida on vaatajail oodata?

Film murrab välja sketšide raamidest ja oleme Vanamehe maailma väga suureks ehitanud. Vanamehel endal ja lastelastel tuleb rinda pista otseses mõttes hiiglaslike tegelastega. Seikluse skaala tuleb kindlasti vaatajaile suure ja meeldiva üllatusena. Seikluste keskel on loomulikult absurdselt naljakas Vanamees oma tuntud headuses.

Kus filmi teete?

Praeguses etapis oleme jõudnud järeltöötlusfaasi ja asume tavalistes kontoriruumides ning nohiseme arvutite taga. Täpsemalt BOP! Animationi stuudios Tallinnas. Aga aastapikkune võtteperiood toimus meil päris suures stuudios, samuti Tallinna kesklinnas.

Missugused on võttekohad ja peaosalised?

Seiklus viib Vanamehe oma kodukülast välja, üha paksemasse ja ürgsemasse metsa, kus kohtab aina värvikamaid tegelasi. Peaosalised on Vanamees ja talle suveks maale külla tulnud lapselapsed Priidik, Aino ja Mart. Vanamehe suurim vastane on üleni piimast tehtud hull Piimavana, kelle ainus eesmärk on Vanamehe hinnaline lehm maha lüüa.

Kuidas vanameest iseloomustate, kes ta selline on?

Vanamees on oma kodukülas piimakunn. Tänu lehmale ja piimale on ta üle küla mees.

Vanameest iseloomustab nalja- ja napsulembus ning põikpäisus.

Kuidas vanamehe tegelaskuju sündis?

Esimene sketš sündis aastal 2012, kui pidime Peeter Ritsoga kunstiakadeemia lõpetamiseks mingi lühifilmi välja mõtlema. Idee ja Vanamahe lolli häälega karakter sai alguse suitsunurgas tehtud naljadest.

Kelle nägu ta on?

Vanamees on minu nägu paraku. Paks versioon minust.

Miks otsustasite Vanamehest täispika filmi teha?

Kuna sketšide formaat hakkas ennast ammendama, siis film tundus loogilise järgmise sammuna.

Kas varasemad lühisketšid lähevad ka filmis kasutusse või on tegu tervenisti uue looga?

Tegu on tervenisti uue looga. Kinolina jaoks oleme filmi heli ja pildi kvaliteeti ka kõvasti parandanud. Vaatajaid ootab ees suur seiklus.

Mis Vanamehega nüüd siis juhtub?

Talle tulevad suveks lapselapsed külla. Nad ei mõista Vanamehe maaelukombeid ja aitavad Vanamehe armastatud lehma põgenema. Aga nagu kõik teame, et kui jätad lehma ööpäevaks lüpsmata, siis lehma udar loomulikult vastu ei pea. Filmis põhjustab see massiivse tuumapiimakatastroofi. Nüüd peab Vanamees ajaga võidu joostes oma lehma üles leidma, et katastroofi ära hoida. Peale Vanamehe himustavad lehma ka kurjad tegelased nagu Piimavana ja saemehed.

Vanamees: ma olen kogu aeg pingeš, nali aitab lõdveštuda

Vanamees, kui vana te olete?

Ma ei ole vana.

Hakkašin kõndima 11aaštašelt. Nad ei uškunud minušše, aga ma ikka hakkašin.
Vanamees

Mis keeles te räägite?

Eešti keeleš.

Miks te niimoodi räägite?

Äh? Ei šaa aru.

Tõsi, teil ei ole hambaid, teist on kohati raske aru saada, šušistate. Kas peaksite ehk hambaarsti külastama?

Viina joomišeks pole hambaid vaja … šeda ša alleš õpid, tütreke.

Missugused on olnud suurimad eneseületamised?

Hakkašin kõndima 11aaštašelt. Nad ei uškunud minušše, aga ma ikka hakkašin.

Kuidas kasvatate lapselapsi?

Karmilt. Nad on ära hellitatud šeal linnaš.

Mis te poliitikast arvate?

Mulle meeldib šeriaal Bätšlorjette telekast, šeal on vahvad noored täkud koos kõik. Neišt oleks laudaš maatöö juureš palju abi.

Mis loom teile peale lehma veel meeldib?

Lammaš.

Õige varsti jõuate kinoekraanile. Mis pika filmi puhul kõige keerulisem tundub?

Alguš läheb mjeelešt ära. Ei leia lehma.

Kuidas teil õnnestub filmis pinget ja nalja hoida? Või polegi see naljafilm?

Ma olen kogu aeg pingeš. Nali aitab pinget lõdveštada. Mulle meeldib lõdveštuda.

Kellele film on mõeldud?

Šulle, mulle, meile kõigile, eešti raffale! Ja laštele!

Missugust elutõde tähtsaks peate?

Lauda ušte eeš on kõik inimešed võrdsed.