Go Traveli müügidirektori Rista Koidu sõnul on järsult kasvanud reisihuvi taga eelkõige suuremad majanduslikud võimalused, aga ka muutunud puhkuste rütm. „Inimeste sissetulekud kasvavad ning üha rohkem lubatakse endale reisimist,“ rääkis Koit. „Samuti ei ole inimeste tööaeg enam nii sageli raiutud kindlasse, kaheksast viieni raami ning palju kasutatakse kaugtöö võimalust. See on avardanud oluliselt inimeste puhkuseplaane ja võimalust võtta aeg maha endale sobival ajal.”

Sihtkohtadena armastavad eestimaalased endiselt Türgit, Egiptust ja Kreeka saari, samuti reisitakse palju Tuneesiasse. Talvesihtkohana eelistatakse Egiptust, kus on garanteeritud päike, kuid valitakse ka peresõbralikke Kanaari saari ja pisut pikema lennu kaugusel asuvat Taid.

Populaarseimad kuud reisimiseks olid mullu Go Traveli statistika andmetel kevadel aprill ja mai ning sügisel september ja oktoober. „Sügiskuude reiside arv ületas kevadisi pea poole võrra, mis näitab, et inimesed tahavad kas pikendada suve või siis juba akusid laadida enne eesootavat vihmast ja pimedat talveperioodi,“ kommenteeris müügidirektor.

Egiptuse rannad on vaid mõne lennutunni kaugusel.

Puhkusepakettide populaarsuse põhjuseks on Go Traveli esindaja sõnul mugavus. „Tegu on otselendudega, mis viivad kiiresti kohale ning lennujaamast viib hotelli transfeer. Puhkajad saavad nädal aega muretult lõõgastuda, nii et koristaja koristab toa ja restroranikokad valmistavad söögi. Samuti on lastele lõputult tegevust nii basseinides kui merevees,“ ütles Koit. „Võib öelda, et meie inimestele meeldib mugavus ja turvaline organiseeritus.“

Eelmisel aastal joonistus välja trend, et üha enam loobuvad eestlased reisipaketi hinnas sisalduvast grupitransfeerist ja soetavad privaattransfeeri. „See annab ajalist vabadust ja sõltumatust ülejäänud grupist ning kui kulud reisiseltskonna peale ära jagada, ei suurene reisieelarve ka märgatavalt,“ märkis Rista Koit.

Alanud aasta esimesed päevad kinnitavad veelgi reisihuvi kasvu, nii on veebruari, aprilli ja oktoobri koolivaheaegadeks juba ette müüdud enam pakette kui mullu. „Eestlastele vist tundub, et sügis ei saa kunagi otsa, lund ka kusagilt ei paista ja seetõttu otsustatakse ise päikesele lähemale sõita,“ sõnas Koit.

Soojamaapuhkuse hind algab 330 eurost

Ka Estraveli reisibüroost on tänavu broneeritud kõige rohkem reise jaanuarist maini ning popimad talvesihtkohad on Egiptus ja Kanaari saared, kuhu korraldatakse Eestist tellimuslende. Estraveli statistika järgi on keskmise Egiptuse reisipaketi hind 550 eurot ning Kanaari saarte reisipaketi hind 809 eurot reisija kohta.

Populaarsust koguvad ka kaugemad sihtkohad – Tai, Mehhiko, Vietnam, Dominikaani Vabariik ja Kuuba. Alternatiivina Egiptusele on valikus ka Iisrael. Mida kaugem on sihtkoht, seda pikem on reeglina reis. Kui Egiptusesse läheb eestlane üldiselt nädalaks, siis kaugemale sõidetakse kaheks-kolmeks nädalaks.

Estraveli turundusdirektori Airi Ilissoni sõnul näitab Estraveli statistika soojamaareiside müügis võrreldes mulluse aastaga keskmiselt viieprotsendilist tõusutrendi. Praegu tehakse juba sügispoolaastase reisibroneeringuid, eeskätt on pered huvitatud koolivaheajareisidest, mis täituvad kiirelt.

2020. a populaarseimad suvesihtkohad
1. Türgi

2. Kreeka (Kreeta, Rhodos, Korfu, Kefalloniá, Peloponnesos jt)

3. Bulgaaria

4. Portugal

5. Montenegro

6. Küpros

7. Itaalia

8. Horvaatia

Allikas: Estravel

“Lisaks senistele reisimisvõimalustele sai Estravelist detsembris Soome suurima ja vanima reisikorraldaja Aurinkomatkat Oy ametlik ainuesindaja Eestis,” lisas Ilisson. “See tähendab Eesti reisijale senisest oluliselt suuremat puhkusereiside valikut. Aurinkomatkade valikust leiab talveperioodil Kanaari saarte reisipakette nii Tenerifele, Lanzarotele, Fuerteventurale kui Gran Canariale, kusjuures nädalase pakettreisi hind algab 330 eurost. Lisaks suur valik erinevaid Tai kuurorte – Hua Hin, Khao Lak, Koh Lanta, Rayong.“

Uudisena saab sel suvel Tallinnast kaks korda nädalas lennata airBalticu otselennuga Rooma. Rooma pakub igaühele midagi – seal on muljetavaldavad ajaloomälestised, võluvad välikohvikud ja suurepärane Itaalia köök. Mugav võimalus suurema seltskonna või perega reisida, on valida majutuseks villa. Itaalias on mitmeid kauneid villasid viinamarjapõldude vahel, imekauni päikeseloojanguga Amalfi rannikul või legendaarse Como järve kaldal.

Üha rohkem tunnevad eestlased huvi ka kruiisireiside vastu, populaarseimad kruiisisihtkohad on Kariibid, Araabia Ühendemiraadid ja Vahemeri. Rooma otselennud avavad ka mõnusa võimaluse minna Vahemere kruiisile. Mitmete kruiiside algus on Rooma külje all asuv Civitaveccia sadam. Näiteks Roomast algava Royal Caribbeani nädalase Vahemere kruiisi hinnad algavad 1000 eurost inimese kohta.

Maalehe ja Maakodu reisid on väga menukad

Ka Wris Reisibüroo tootejuht Helina Allingu kinnitas, et eestimaalaste reisimine on kasvanud ja ilmselt seletatav sellega, et inimestel on paranenud majanduslik seis ja seepärast on ka rohkem võimalusi reisimiseks.

„Kõige populaarsemad on jätkuvalt otselennu kaugusel, mõnusalt soojad ja taskukohase hinnaga paketid – suvistest sihtkohtadest Türgi, Bulgaaria ja Kreeka ning talvistest sihtkohtadest Egiptus ja Tenerife,” tõi ta välja Wris andmed. Paljud reisijad suunduvad puhkusele või avastusretkele ka kaugematesse sihtpunktidesse, väga populaarsed on Vietnam, Tai, Indoneesia, ka Kuuba ja Mauritius ning muud eksootilised saared. Samuti on väga nõutud lühikesed linnapuhkused ja toredad perereisid Euroopasse.

Ka Maalehe ja Maakodu reisid koostöös Go Traveliga on väga populaarsed. Maalehe juunikuine Karjala reis on peaaegu välja müüdud. Sardiinia reis tuleb müügile järgmisel nädalal. Maakodu suvine Inglismaa aiareis osutus sedavõrd populaarseks, et esimene grupp täitus vaid mõne nädalaga ja paljud soovijad jäid ootelehele. Seetõttu otsustati juulis korraldada ka lisareis, kuhu on praegu alles veel üksikud vabad kohad.