Hoolimata Tallinnas aastaid hautud, pooldajaid ja vastuseisu leidnud plaanile jäädvustada Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestus viimaks ometi monumendina olid hoopis virulased need, kes kiirelt tegutsedes auasjaga hakkama said.

Toila vallavanem Eve Easti sõnul on ausamba lõplikuks hinnaks 45 000 eurot. „Valla enda osa on 15 000, ülejäänu on toetajatelt,” lisas ta. 20. veebruari seisuga oli toetajate arvuks 90, aga see kasvab veelgi.

East meenutas, et Konstantin Pärsi monumendi ideeni jõuti aastal 2018. Alul ei unistatud aga mitte üksnes ausambast, vaid kogu legendaarse Oru lossi, president Pätsi suveresidentsi taastamisest.

„2019 aasta algul jõudsime koos valla hariduse ja kultuuri seltsiga monumenti teemani ja aprilli algul saime skulptorilt kätte väikese plastiliinmudeli,” meenutas East.

Konstantin Pätsi ausamba oma kohale paigutamine ja katetest vabastamine 20. veebruaril 2020 Oru pargis

Vald koos kohaliku hariduse ja kultuuri seltsiga reklaamib, et alates 2020. aasta maikuust on valla kaasabil ja OÜ Blueray teostusel võimalik Oru lossi kunagist hiilgust vaadelda läbi virtuaalreaalsuse – alustatakse Ida-Virus täiesti uue teenusega, kus kõikidel pargi külastajatel on võimalik rentida virtuaalreaalsuse prille.

Veel tänavu paigaldab vald vastsetele valgustuspostidele kõlarid, kust hakatakse teatud kellaaegadel mängima 1930ndate muusikat.

Toila valla arengukava ja investeeringute kava näeb tulevikus ette ka Oru lossi klaaspaviljoni projekteerimist ja rajamist ning ka lossi laserprojektsiooni ellu kutsumist.

Konstantin Pätsi monumendi avamispidustused algavad 23. veebruaril kell 12.

Maaleht tegi oma Facebooki kanalis ka kaks videoülekannet monumendi paigaldamisest.

Esimesel näeb, kuidas pronksist Konstantin Päts paika saab.

Teine videoülekanne oli Facebiookis sellest, kuidas vallavanem Eve East eemaldas ausambalt selle ümber transportimiseks paigaldatud katted nii, et Päts, mis sest, et sambana, pääses taas Oru pargis ilma ja inimesi vaatama.