Soome-ugri rahvaste konsultatiivkomitee Eesti esindaja Tõnu Seilenthal mainis Maalehele, et Tartusse kavandatud kongressi edasi lükkumises on nii head kui halba.

„Halb ja kurvaks tegev on edasilükkumine selle pärast, et inimesed on ju plaanid ja suured ettevalmistused teinud. Aga hea on see, et suurte ürituste ettevalmistamisel kipub alati ajast puudu tulema, aga nüüd oleme selle aja ju leidnud.”

Tuleviku koroonateemad

Seilenthali sõnul ei jõuab koroona nii või teisiti ka kongressi teemadesse. „Juba täna saame virtuaalmaailmas toimetades mõelda kui suur väärtus on ikkagi reaalselt hõimukaaslastega füüsiline kokkusaamine.

Aga teemad keele ja sotsisaalmeedia kasutamisest ja keskkonnast meie ümber saavad koroonaepideemia tõttu kongressil kindlasti uusi tõlgendusi ja uusi ideid,” mainis Seilenthal. Ta tõi näiteks just keskkonnateema, kuhu lisanduvad nüüd tõenäoliselt lisaks globaalsoojenemisele ka inimkeskkonna hügieeni ideed.

Soome, Ungari ja Venemaa presidndid

Kongressi korraldajad mainivad oma pressitaetes, et algselt 17. -19. juunini Tartusse kavandatud kongressi uus toimumisaeg on hetkel veel lahtine. Vastava otsuse teeb soome-ugri rahvaste konsultatiivkomitee. Kongress toimumiskoht – Eesti Rahva Muuseum – jääb samaks.

„VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressile on oodata 23 hõimurahva esindajad. Ühtekokku osaleb kongressil pea pooltuhat inimest, nende hulgas kuni 251 delegaati, vaatlejad, külalised ja ajakirjanikud.

Maailmakongressi avamisele on kutsutud ka Soome, Ungari, Venemaa ja Eesti president,” mainivad ettevaatavalt nii Fenno Ugria tegevjuht Kadi Raudalainen kui ka soome-ugri rahvaste konsultatiivkomitee Eesti esindaja Tõnu Seilenthal.

Soome-ugri maailma lipp