Nii pahandati näiteks, et Juhani Puukoolist tellitud kaupa tuli oodata kolm nädalat. "Tahaks ka istutades õnnelik olla, aga kui nii pikalt ootama peab, ei tea, kas siis teinekord sealt enam seda õnne otsingi," oli üks kommentaar meie ühe suurima istutusmaterjalimüüja kohta.

Järvamaal elav Lii tellis Juhani Puukoolist nädal aega tagasi roose ja ühe rabarberi. „Rabarberimaa on valmis ja ootab, taime peaks võimalikult kiiresti mulda saama, kuna parim istutusaeg on juba samahästi kui läbi,” muretses ta.

"3. mail tellisin Juhani Puukoolist taimed ja sain kätte 14. mail, nüüd on taim mullas ja kõik korras," rääkis Kristiina Ruut-Lõhmus Raplast, lisades, et istikute järele tasub ikka ise puukooli minna.

Samuti pahandati Märjamaa Taimeaia üle, kust oodati liiliasibulaid. Aiandustellimused on pikalt teel olnud ka Kaup24st ja mujalt.

Roosid jõuavad nädala lõpuks


Juhani Puukooli jaemüügijuht Kersti Rannamäe ütles, et nad valmistusid tänavu küll inimeste suuremaks huviks e-poe vastu, aga tegelikkus ületas nende ootused. Mullusega võrreldes on kasv kahekordne.

„Sel aastal on tellimuste maht meie igasuguse võimekuse ületanud ja nüüd on saatmine natuke veninud,” selgitas ta. „Käesoleva nädala jooksul katsume kõik asjad teele panna. Õnneks on ilm ka jahedapoolne, nii et ei ole väga hea kõiki taimi õue istutada – öökülmad on päris tugevad olnud ja päris mitmed on oma taimedest ilma jäänud.”

Täitmata tellimused on eelkõige rooside osas. Tavapäraselt võttis Juhani Puukool talvel ja varakevadel tellimused vastu ja mai alguses, kui ilm oli soe, saatis taimed korraga laiali. Tänavune kevad on aga jahe.

„Kuna meie roosiistikud kasvavad kasvuhoones, siis me pole neid enne välja saatnud, kui need saab õue istutada. Mida inimene selle taimekesega muidu toas teeb,” selgitas Rannamäe.

Praegu suudetakse sadakond pakki päevas välja saata ja nädala lõpuks loodetakse sabad likvideerida. Uued, nüüd tehtud tellimused peaks kohale jõudma nädalaga.

E-pood müüb seda kaupa, mis on neil Tartus tootmises. Paljud kaubad on aga laost otsas, kuna taimed on istikuäridesse laiali saadetud. Juhani Puukooli kaupluste valik on e-poe omast märgatavalt suurem ja kui nõuetest kinni pidada, saab seal ohutult ostelda.

Tellimus 3–5 tööpäevaga


Ka Hansaplanti e-poe müük on võrreldes eelmise aastaga kasvanud kaks korda. Kõige nõutumad tooted on olnud seemned, mullad, püsililled, marjapõõsad ja suvelilled.

„Kriisi ajal mõjutas äkiline e-poe mahu kasv ka meiegi tarneaegu,” kinnitas Hansaplanti turundusjuht Mari Oad. „Oleme e-poe tiimi oluliselt kasvatanud ja nüüd saab Hansaplanti tellimuse üle Eesti kätte kolme kuni viie tööpäevaga.”

„Olukord on täitsa pöörane, müük on tavapärasest kolm korda suurem!” rääkis Merilen Mentaal Garden.ee e-poest. Neilt ostetakse kõige rohkem kõrrelisi, eksootilisi taimi ja hortensiaid. Gardeni sortiment koosneb suures osas püsikutest, põõsastest ja mingil määral ka viljapuudest.

Kuigi vahepeal tekkis partnerite tarneid oodates viivitusi, siis praegu on kogu e-poes olev kaup kohapeal olemas. „Järjekord on kaks nädalat. Ei jõua teha arveid ja tellimusi kokku panna, kõik võtab aega. Me ei saa hüppeliselt suurendada oma tiimi, kuna on vaja inimesi, kes taimi väga hästi tunnevad,” rääkis Mentaal.