“Taimebiotehnoloogia osakond säilitab koekultuuride kollektsioonina üle viiesaja kartuli ja aiakultuuride sordi või aretise, mille hulgas on ka väga vanu Eesti sorte,” märkis ETKI direktor Andre Veskioja.

Renoveeritud laborihoones on kaasajastatud võimalused koekultuuride paljundamiseks ja pikaajaliseks säilitamiseks, molekulaarseteks analüüsideks ja taimede ettekasvatuseks kasvuhoones.

Jõgeva laborisse kolimine toob taimebiotehnoloogid sordiaretajatele lähemale ja edendab seeläbi geneetiliste markerite kasutust sordiaretuses.

“Uued laboriseadmed võimaldavad oluliselt suurendada geneetiliste analüüside mahtu ning võtta kasutusele uusi taimebiotehnoloogia meetodeid,“ selgitas taimebiotehnoloogia osakonna juhataja Kristiina Laanemets.

Taimebiotehnoloogide kõrval töötavad laborihoones veel ka instituudi taimekaitse ja geenipanga osakonnad. Ruumi on planeeritud 19 töötajale.

Rekonstrueeritud laboris duubeldatakse võimalus tegeleda markeraretuse ja taimehaiguste analüüsidega.

„Molekulaarbioloogia labori töötingimused paranevad oluliselt. Uued ruumid ja uus tehnika on meil võimaldanud palgata uusi noori teadlasi,“ rõõmustas taimekaitse osakonna juhataja Pille Sooväli.

Instituudi direktor Andre Veskioja pidas oluliseks rõhutada, et lisaks laborihoonele on selle juures nüüdsest ka kaasaegne aastaringselt kasutatav kasvuhoone. Vana kasvuhoone lammutati ja ehitati uus, kus saab tegeleda erinevate taimehaiguste vaatlustega ning kaasaegse aretustegevusega.

Rekonstrueerimist rahastas Riigi Kinnisvara AS (RKAS), koguinvesteeringu maht oli ligilähedalt 740 tuhat eurot, ehitas Arens Ehitustööd.

Lindi lõikasid täna läbi maaeluministri Arvo Alleri ja instituudi direktori Andre Veskioja kõrval ka laborimajas tööle hakkava kolme osakonna juhatajad ning RKASi ning ehitaja esindajad.

Eelmisel sügisel sai ETKI uue teraviljade aretuskeskuse. Veskioja sõnul on neil lähitulevikus kavas ehitada veel kolm uut hoonet teadustöö tingimuste parandamiseks ja instituudi tegevuste koondamiseks Jõgevale.