Eesti Parima Toiduaine konkursil selgusid esimesed tiitlivõitjad
- Tänavune Parim Piimatoode on Farmi jogurtine toorpuder mustikate ja chia seemnetega.
- Parim Valmistoode Saarioinen Eesti Mamma kaera-õuna pannkoogid.
- Parim Pagaritoode Leiburi Röst kaerajuuretisega.
- Parim Magustoit Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis.
- Parim Kaste Salvesti Vegan majonees.
„Tegu on Eesti turul täiesti unikaalse tootega, mis on mõeldud kiireks ja tervislikuks hommikusöögiks või vahepalaks. Tervislik toorpuder kombineerib suurepäraselt kodumaiste mustikate ning eksootiliste chia seemnete maitse ja tekstuuri,“ kommenteeris Potisepp parima piimatoote tiitli pälvinud Farmi jogurtise toorpudru.
Eelmisel aastal Parima Toiduaine tiitli võitnud Mamma pannkoogid tõestasid oma kõrget kvaliteeti ka sel aastal.
„Kaera-õuna pannkoogid on ühtaegu nii maitsvad kui tervislikud – tootes on nisujahu asemel kasutatud kaerajahu ja kaerakliisid, mis muudavad selle väga kiudainerikkaks. Õun ja kaneel täiendavad pannkookide maitset ja moodustavad suussulava koosluse,“ sõnas Potisepp.
Parima Pagaritoote tiitli võitnud Leiburi kaerajuuretisega Rösti kohta ütles Potisepp, et tegu on kiudaine- ja valgurikka saiaga, mis on valmistatud ilma lisatud suhkruta.
„Tootjad panevad suurt rõhku tervislikkusele ning Leiburi Röst on sellest hea näide. Toode pakub ka erilise maitseelamuse – selle mõnus soolakas maitse sobib igasuguste võileibade tegemiseks aga ka niisama röstituna nautimiseks,“ ütles ta.
Ka Parima Magustoidu kategooria võitnud Premia mango-passionvilja koorejäätis paistis silma oma vähendatud suhkrusisalduse poolest, ohverdamata seejuures imehead maitset.
„Seda jäätist saab soojadel suvepäevadel süümepiinadeta nautida. Kõrged punktid on igati välja teenitud,“ kinnitas Potisepp.
Parima Kastme tiitli võitis Salvesti Vegan majonees.
„Eesti tootjad on üha laiendanud veganitele sobivat tootevalikut. Lisaks sellele, et Salvesti majonees ei sisalda ühtegi loomset komponenti, on see eriline ka suure rapsiõli sisalduse poolest, mis teeb majoneesi mõnusalt kreemjaks ja siidiseks,“ sõnas Potisepp.
Sirje Potisepa sõnul jätkub täna hõbemärkidele kandideerivate toodete hindamine ning parimad tooted valitakse välja liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias.
„Esimesel hindamispäeval saime proovida palju huvitavate maitsete ja suurepärase kvaliteediga tooteid. Usun, et ka teise päeva hindamised saavad olema võrdväärselt põnevad. Hindamiskomisjoni paneb kindlasti proovile lihatoodete kategooria, kus tuleb parim valida 21 toote hulgast,“ ütles Potisepp.
Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.