“Vastab tõele, maasikakasvatajad on viimasel ajal saanud rohkem päringuid. Ka Marjamaa talu sai päringu, kõigega jäädi aga rahule,” räägib Lillemets.

Et maksuamet maasikakasvatajate poole pöördub, on liidu juhi sõnul tavaline: “Praegu paistab see aga olema pigem valitsuse tellimus. Nii palju korraga varem pöördutud pole.”

Lillemetsa sõnul on maasikakasvatajate jaoks praegune olukord tavapärasest niigi kiirem, sest nõnda suurt töökäte puudust varem olnud pole. “Maksuameti päringule vastamine võtab omajagu aega, praegu on aga niigi iga minut arvel.”

Marimarta OÜ perenaise Janika Lindsalu sõnul pole maksuamet nende poole veel pöördunud, kuid viimasel ajal on nad suhelnud Politsei- ja Piirivalveametiga. “Tegime PPA-le mitu lühiajalise töötamise registreerimise taotlust, sest äkki ikka saab välismaalt lisatööjõudu. Amet küsis meilt sellega seoses maksuandmeid, kuid kõik oli korras ja taotlused rahuldati.”

Lindsalu sõnul on suuremad maasikakasvatajad maksuametiga tihedas suhtluses ja sellepärast neil midagi karta pole. “Suurte kasvatajate asemel võiks amet hoopis sihikule võtta väiksemad kasvatajad,” lisab Marimarta perenaine.

Maksu- ja Tolliameti maksuauditi üksuse juhi Evelin Muttiki sõnul lähenevad nad ettevõtetele riskipõhiselt ning praegune töö ei erine selles osas kuidagi varasematest aastatest. "Maasikakasvatus on hooajaline tegevus ja seetõttu pöörame selles sektoris tegutsevatele ettevõtetele kevad-suve perioodil oma tegevusestes jooksvalt tähelepanu."

Muttiki hinnangul on neil hea koostöö Maasikakasvatajate Liidu ja Aiandusliiduga, olulisi teemasid arutatakse ka ümarlaudadel, kuhu on kaasatud nii liitude liikmeid kui ka ettevõtjaid, kes liitudesse ei kuulu.

"Kui eelmisel kevadel nõustasime maasikakasvatajaid enne hooaja algust tööjõumaksude ja töötamise registreerimise teemadel, külastasime maasikapõlde ja saatsime hooaja jooksul liitudele ka infot ning kokkuvõtteid, siis sel aastal on plaanis samasuguste tegevustega ka jätkata," selgitab Muttiki.

Lugu on täiendatud kell 18.40 Maksu- ja Tolliameti kommentaariga.