Lõuna-Eesti muusikute bänd Sannalise lindistas aastal 2000 Tartu laululava stuudios plaadi „Vana sann: Võromaa laulu”. Neljanda palana on plaadil „Ukuaru valss — rahvalik”. Üks moosekantidest, viiuldaja Indrek Kalda meenutab: „Eestlasi puudutavaks looks sai see alles siis, kui autor selgus, aga Sannalise plaadile panime ta seetõttu, et lihtsalt meeldis…” 
Kui palju kõlas Sannalise „Ukuaru valss” sajandi alguse raadioeetris, pole teada, aga kõrvu see sealt Rakvere tantsujuhile Maie Oravale jäi. Ka südamesse nii, et aastal 2005 valmis tal oma tantsuansambli Tarvanpää tarvis tants „Ukuaru valsi” muusikale.

Ju oli loodu midagi nii erilist ja hingepuudutavat, et 2009. aasta üldtantsupeo korraldajad pöördusid Orava poole palvega tuunida tants selliseks, et ka suurele peole passiks. Sisaldades ehk lavalisest intiimsusest enam tõsteid ja hoogsaid liikumisi.

Siis pöördusid tantsupeo korraldajad ka Arvo Pärdi poole palvega, et seda meloodiat tantsupeol kasutada. Toonane tantsutoimetaja Kadri Tiis mäletab: „Küpsetasin Pärdi saabumise puhuks elu parima rabarberikoogi, mida ta ka väga kiitis. Kuid ütles resoluutselt, et selles seades, mille järgi Orav tantsu tegi, tema ei luba „Ukuaru valssi” esitada.”