C-hepatiidi viirus levib vere kaudu ja põhjustab kroonilist maksapõletikku, hävitades elundi vaikselt aastate ja aastakümnete jooksul, mis lõppkokkuvõttes viib maksatsirroosi ja vähini. Patsiendid vajavad sageli maksa siirdamist - või surevad.

Pool sajandit tagasi teadsid arstid, et vereülekande saajatel on suurem risk haigestuda maksahaigusesse, kuid 1960. aastatel avastatud B-hepatiidi viirus ei selgitanud kõiki juhtumeid.

Laureaadid tegid kolme aastakümne jooksul tööd viiruse tuvastamiseks, näitasid, et see oli enamiku seletamatute hepatiidi juhtumite põhjuseks vereülekannetes ja võimaldasid viiruse vereannetusi sõeluda.

1978. aastal näitas Alter, et patsientide plasma võib šimpansidele ülekandmisel põhjustada haigusi, mis näitab, et selle põhjustas nakkusetekitaja. Täiendavatest uuringutest selgus, et tegemist on viirusega.

1989. aastal kloonis toona farmaatsiaettevõttes Chiron töötanud Houghton koos kolleegidega esimest korda viirust ja nimetas seda Science-i artiklis C-hepatiidi viiruseks. Seejärel töötas meeskond välja vereanalüüsi ja näitas, et see suudab tuvastada proovid, mida kahtlustatakse hepatiidi seletamatute juhtumite levitamises. See võimaldas kogu maailmas vereloovutusi läbi vaadata, mis vähendas kiiresti äsja nakatunud inimeste arvu. Enne neid avastusi oli "vereülekande saamine nagu Vene rulett," ütleb Nobeli komitee liige Nils-Göran Larsson.

Rice, kes töötas toona Washingtoni ülikoolis St. Louisis, näitas 1997. aastal ilmunud ajakirjas Science samuti avaldatud artiklit, et uus viirus oli väga mitmekesine ja paljud kloonid ei põhjustanud haigusi. Edasi näitas ta, et viiruse aktiivne versioon - ainuüksi - võib põhjustada nakkust ja maksahaigusi.

Lõpuks viisid kolmiku avastused ka ravini, mis suudab nüüd ravida umbes 95% C-hepatiidi patsientidest. "Need arengud päästsid miljoneid inimelusid kogu maailmas," ütles Nobeli komitee liige Gunilla Karlsson-Hedestam täna. Selle aasta laureaatide teerajaja töö on märkimisväärne saavutus meie käimasolevas võitluses viirusnakkuste vastu. "

See pole esimene Nobel, mis läheb hepatiidi uuringutele. Aastal 1976 võitis Baruch Blumberg, samuti NIH-st, selle hepatiit B-ga seotud tööga pool selle aasta meditsiinifüsioloogia meditsiin Nobelist. (Teine pool läks Carlion Gajudeskile prioonhaiguse kuru uurimiseks.) Blumberg ja tema kolleegid avastasid B-hepatiidi põhjustava viiruse 1967. aastal ja töötasid välja vereanalüüsi ning esimese B-hepatiidi vaktsiini.