Nimelt kutsub Eesti Rahva Muuseum (ERM) koos Eesti Maleliiduga malesuurmeistri 105. sünniaastapäeva tähistamiseks meid kõiki 7. jaanuaril maletama, mängu jäädvustama ning fotosid saatma ERMi pildiaita.

Kampaania „Maleta naabriga“ idee autor Heino Laiapea unistab, et hakkaksime 7. jaanuari Eestis tähistama üldrahvaliku maletamise päevana.

„Üldrahvalik võikski tähendada seda, et Paul Kerese sünniaastapäeva puhul leiad ühe malehuvilise, teete partii ning salvestate selle fotona,” selgitab ta.

ERMi on oodatud kõik fotod, mis on tehtud just sel päeval, olgu või üksi arvuti vastu maletades. Viie aasta eest, Paul Kerese 100. sünniaastapäeva puhul palus ERM samuti mängijaid jäädvustada ning muuseumi pildiaita laekus 184 fotot üle terve Eesti, mõned piiri tagantki. Laiapea sõnul oli piltidel näha malemänguhoos naabreid, lapsi, peresid ja vanaisasidki, kes näitavad lapselastele esimesi käike.

Fotosid ERMi pildiaita saab saata 1. aprillini, kuid kindlasti tasub eelnevalt üle vaadata neile pildiaidas seatud parameetrid ja üleslaadimise tingimused. Žürii valib aprillikuu jooksul nende seast välja parimad ja erilisemad ajahetked ning nende tunnustamiseks on Eesti Maleliit, ERM, EOK, kultuuriministeerium, haridus- ja teadusministeerium, maaeluministeerium ning Olustvere TMK välja pannud auhinnad.

Laiapea julgustab malemängu juurde tulema ka neid, kes seda enda jaoks veel avastanud pole. Seda enam, et käikude selgeks saamiseks ja esimeste partiide mängimiseks ei kulu palju aega pühadest. Kui pole ka kedagi, kes algtõdesid õpetaks, siis kogu informatsioon on ka internetis kättesaadav.

“Vaja on ainult malelauda ja kaaslast, kellega harjutada, nii lihtne see ongi,” ütleb Laiapea soovides kõigile malehõngulisi jõulupühi ning mitte unustada ka 7. jaanuaril mängimist.