Kesk koledat korratust hakkab korraga kerkima laval oleva prügikasti kaas. Tasahilju. Välja ilmub käsi, siis silmad, siis pea.

Uudistav ja õnnetu pea. Vanameister, just 80aastaseks saanud Volli Käro prügikastielanik Naggi rollis. Kesk kõrvulukustavat vaikust vaatab Käro, öömüts peas, üle lava ja saali ning ... ütleb “Putru!” Siis peab pika-pika pausi.

Käro ütleb “Putru!” ühtaegu nii võimsal, aga ka hillitsetud moel, et see üksainumas sõna jääb kogu pika lavaloo sümbolina kajama.

Jääb nii kajama, et teen veel päev hiljem Facebooki postituse. Sellise: “Annan Nobeli näitekunstipreemia Volli Kärole. See, kuidas vanameister Volli Käro ütleb Becketti ”Lõppmängus“ vaid ühe sõna – ”Putru!“ –, kaalub üles mõnegi poole tunni pikkuse kõne. Võimas ja uskumatult hää.

”Putru!??“

Eks püütagu järele teha!”

Paar päeva hiljem saan teada, et Volli ongi auhinna saanud ... ordeni!

Nii tore on nüüd mõelda nõnda: et pälvida “Putru!” ütlemise eest orden, pole vaja muud teha, kui mängida alates 1964. aastast teatris, telelavastustes, kuuldemängudes. Sõita Rakvere teatriga külalisetendustele ja tagasi 300 000 kilomeetrit ehk seitse ja pool korda ümber maailma. Olla kokku Rakvere teatris 5075 etenduses.

Ning siis oma Rakvere teatri 145. rollis pista pea prügikastist välja ja öelda ... “Putru!”.

Orden käes nii kui niuhti!

Teenetemärkidega tunnustatakse Eesti inimesi ja meie toetajaid välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti – avatusele ja demokraatiale, teadmistele ja ettevõtlikkusele, hoolimisele ja märkamisele.

Volli Käro pälvis teenetemärgi näitlejana, kes on olnud Rakvere Teatris tegev alates 1965. aastastt. Ühtlasi on ta Eesti Näitlejate liidu auliige.