Riigile kuuluv sihtasutus on varem omanikeprobleemide käes vaevelnud Tori tallide omanik aastast 2017. Selle ajaloolise, juba 19. sajandi keskpaigast hobusekasvatusega tegelnud asutuse eest vastutavad nüüd läbi sihtasutuse maaeluministeerium, rahandusminsiteerium ja kultuuriministeerium ühiselt.

Remont algas 2018. aastal ja selleks on tänaseni kulunud 4,3 miljonit eurot. Korrastatud on kõik maakivist tallid nii seest kui väljast, samuti abihooned. Langi sõnul jäi raha puudu vaid sepikoja taastamiseks, see on konserveeritud.

Praegu on Tori hobusekasvanduse peamiseks eesmärgiks säilitada ning tutvustada ajaloolisi kohalikke tõuge – eesti hobust, Tori hobust ja eesti raskeveohobust. Kõikide nende esindajad on kasvanduse 58 elaniku hulgas ka ilusti olemas.

Lisaks on Langi sõnul oluline ka säilitada tööhobust – õpetada loomi tegema tööd metsas ning vankrit vedama ja seda ka huvilistele tutvustada.

Tähtis on ka see, et lapsed ja noored saaksid loomi näha ning huvilised ka nende eest hoolitsemist ja ratsutamist õppida. Praegu käib Tori tallides sellega tegelemas umbes 80 noort.

Kui aga tulevikku vaadata, siis on eesmärgiks luua rahvusvaheline spordikeskus. Selleks on vaja ehitada spordirajatised – staadion, maneežid, hobuspordiväljakud jms. Selle töö jaoks, mille ligikaudne maksumus ulatub 15 miljoni euroni, raha alles otsitakse.

Renoveeritud Tori hobusekasvanduses