“Teatritegijates peab olema vägi sees. See tähendab meeletut jõudu ja tahtmist,” ütleb lavastaja ja näitleja Raivo Trass, kes saab täna, 12. märtsil 75aastaseks ning on siiani tegus looja.

Seda, et Raivo Trassi tegi kuulsaks Hans von Risbieteri roll filmis “Viimne reliikvia”, tuletas mulle meelde fotograaf Sven, kui me Raivoga oma jutud juba rääkinud olime.

Raivo Trass on oma elu pühendanud teatrile. Aga ütleb, et ei kuulu nende hulka, kes teevad suure vahe sisse mängimisele filmis ja teatris.

Neid ridu kirjutades tuleb meelde Trass filmis “Manda­rii­nid”. Saatus teeb kummalisi käike. Kui Lembit Ulfsak siitilmast lahkus, kutsus Tallinna Linnateater just Trassi mängima rolli, mida tegi Ulfsak lavastuses “Tagasitulek isa juurde”.

***

Raivo, just hetk tagasi tuli uudis, et lisandus 1542 uut koroonasse nakatunut. Mis tunne sinus tekib neid kasvavaid numbreid lugedes?

Tead ... nõutuks teeb. Hirmu veel ei ole, aga see kõik on ikka väga ohtlik. Lugesin just Sirpi. Kaarel Tarand kirjutab – “Uue kriisi vundmendiaugus”. See on mõtlemapanev lugu. Ta ei anna mingit lahendust, väidab, et rahvas ootab lahendusi valitsuselt, ja küsib, et kuulge, põllul olija parlament, millega tegelete? Kirjutab, et ärge olge ise targad, vaid kuulake teadlaste, asjatundjate nõu.