Rootslased lõid rasvavaba jäätise, kalorid kukuvad 92%
(76)Pärast aastatepikkust katsetamist on Rootsi jäätisetootja saanud enda sõnul hakkama jäätisesõprade unelmaga - rasvavaba jäätisega, mis maitseb nagu päris.
Jäätisetootjad on ammusest ajast pead murdnud, kuidas ilma rasvata saada jäätisele õige, kreemjas tekstuur. Rootsi iduettevõte Lub Foods enda sõnul asjale lahenduse leidnud - nad kasutavad jäätisetootmisel Epogee rasva.
Epogee (EPG) on taimepõhine õli, mida inimese seedesüsteem ei lagunda, keha jätab seega pea kogu rasva enesesse neelamata, kirjutas The Week. EPG põhjal toodetud jäätis või muu toit on ettevõtte sõnul kuni 92% väiksema kalorsusega kui oleme harjunud.
Lub Foodsi innovatsioonijuhi Erik Lennartssoni sõnul põruti sadu kordi, kuni jäätisele saadi hea retsept, vahendab sifted.eu. Tema sõnul on EPG küll eriliste toimetega, kuid sellega on ka keeruline toimetada, et retsept paika saada. Palju tööd pandi jäätise maitsete arendamisele, kuid nüüdseks on tema sõnul saadud 99,5% perfektne toode.
Epogee pole veel Euroopas heakskiitu saanud, kuid USA-s on jäätis juba tunamullusest saadaval. Lennartssoni sõnul oleksid nad ettevõtte tegemistega kauemaks Euroopasse jäänud, kui heakskiit oleks kiiremini tulnud. Kuna USA-s saab juba toimetada, on seal lihtsam toodet arendada, uusi retsepte luua.
Ettevõte loodab Epogeele Euroopas heakskiidu saada kahe-kolme aasta jooksul. Nii kaua arendatakse seniseid retsepte ja laiendatakse tootmist Makedooniasse, kus suudetakse Lennartssoni sõnul tootmisvõimekust seitsmekordistada.