Ülekandes arutlevad maarahva tähenduse, jõu ja mõju üle tänases Eestis Jüri Ratas, Tõnis Lukas ja Tarmo Soomere, heidetakse pilk vahvatesse küladesse, tutvustatakse jüripäeva kombeid.

Kell 21.00 süütab Jüri Ratas Paide Ordulinnuse vahitorni tipus märgutule, mis kutsub inimesi oma koduhoovis märgutuld süütama.

Ülekande lõpetava Terminaatori solisti Jaagup Kreemi ja kitarristi Taavi Langi võimas veebikontsert, mis on üles võetud Paide vallitornis.

Kokkuhoidvad motomehed


Sel aastal on suursündmuses kaasa löömas 21 motoklubi, kes viivad Paides süttinud Jüriöö Märgutule mööda Eestimaad laiali.

Türi klubi eestvedaja Martin Kruusa sõnul otsustas motoklubi Jüriöö Märgutuledel kaasa lüüa, sest peetakse tähtsaks ajalugu ja selle meeles pidamist. "Mootorratturid on kokkuhoidev seltskond ja üleskutsega tuldi aktiivselt kaasa," lisas Kruus.

Märgutule saadavad laiali Alempois MC, Carma Motoklubi, Concord MC, Comrades MC, Cartel MC, Dominus RC, Jõgeva MC, Klan MC, Magnum MC, Mägilased MC, Müristaja MC, 39 MC, Rakvere Raibe RC, Road Devil, Royal Riders MC, Route 36, Patune Mcc, Pikne MC, Põletajad MC, Wildhogs MC ja WIMA Estonia.


Paidest teele mineva tule sihtpunktideks on Tallinn, Narva, Haapsalu, Viljandi, Pärnu, Võru ja Valga. Mootorratturite suursõitu koordineerib Türi motoklubi MC Alempois.

Jürituli tõrjus kurja


Eelmise sajandi alguseni oli just jüripäev meie esivanemate tähtsaim püha, selgitab üks ettevõtmise korraldajatest, Ajakeskuse Wittenstein turundusjuht Eliis Õunapuu. Ta meenutab, et kui algselt tehti jürituld kurja peletamiseks äsja väljalastud karja juurest, siis 1343. aasta jüriööl sai sellest märgutuli suure ülestõusu alguseks.

„Kutsun inimesi pöörduma tagasi oma juurte juurde ja väärtustama maarahva traditsioone, mis on aidanud Eesti rahval rasked ajad üle elada. Soovime oma tegevusega jüripäeva tähistamise traditsiooni taaselustada," sõnab Eliis Õunapuu.



Jürituli Kirbla külas, Lääneranna vallas.