Muruseemnete idanemiseks on olulised kaks komponenti: niiskus ja soojus. Olulisem on niiskus, sest kuivas mullas ei hakka seemned idanema. Mulla niiskusesisaldust tuleb pidevalt kontrollida, sest kui muld seemnete idanemise ajal kas või korraks läbi kuivab, hävinevad juba idanema hakanud seemned ja muru tuleb uuesti külvata. Niiskust on lihtne kontrollida näiteks sõrmega. Kui sõrm külvi sügavuselt mulda torgata, peab niiskust tunda olema.

Muru sees on mustad augud


Tekkinud tühjad kohad murus tuleb täita mullaga, lisada väetis ja külvata peale renoveerimissegu. Murukülvi järel tuleks pinda tihendada. Seemnete idanemise ajal umbes kolme nädala jooksul tuleb külvatud ala pidevalt kasta, et tärkav muru ei kuivaks.

Vaata videot, kuidas rajada muru.

Muru kuivab

Tihti arvatakse, et mullas niiskuse säilitamiseks piisab ühest kastmisest päevas. Päikselistel suvepäevadel on seda kindlasti vähe. Must mullapind tõmbab päikesekiiri sama hästi ligi kui tume riietus inimese seljas, mistõttu püsib muld palava päikeselise ilmaga niiske lühikest aega. Kiiresti kuivab muld ka tugeva tuule käes. Sellepärast peab päikeselistel ja/või tuulistel suvepäevadel pidevalt kontrollima mulla niiskusesisaldust, et vajadusel kohe kasta. Muide, eriti ruttu kuivab teisaldatud muld.

Päikesepaistelisel suvepäeval aurub ööpäevas maapinnalt 3–5 mm vett (3–5 l/m²). Seetõttu võib sademetevaesel suvel pealmises mullakihis langeda niiskusesisaldus alla taimi rahuldavat taset.

Väliselt muutuvad veepuuduse all kannatavad taimed sinakasroheliseks ja pikema põuaperioodi korral ka pruuniks. Murul kõndides tõusevad taimed neile peale astumise järel tavapärasest aeglasemalt üles ja murule jäävad jäljed.

Kastmisnorm ehk 1 m² suurusele pinnale antav veekogus sõltub muru vanusest ja mulla lõimisest. Kõige tundlikum on niiskuse puuduse suhtes värskelt tärganud muru. Seetõttu on vaja noort muru kasta mitu korda nädalas korraga 10 liitrit ruutmeetri kohta. Pärast kastmist peab muld olema 5–6 cm sügavuselt niiske. Vanemale murule piisab ühekordsest tugevast kastmisest nädalas. Soovitatav kastmisnorm 20–25 mm ehk 20–25 liitrit ruutmeetri kohta. Pärast kastmist peab muld olema 10–15 cm sügavuselt niiske. Üldiselt kehtib kastmise juures reegel, et kastetakse harvemini ja korraga rohkem, sest sage kastmine muudab muru põuaõrnaks.

Mutid kahjustavad muru

Paljudes kohtades on mutid oma mullakuhilatega murule tõeliseks nuhtluseks. Kõige kindlam viis mutikahjustuste vältimiseks murul on mutivõrk.

Võrk paigaldatakse pinnasele enne muru rajamist ning see kaitseb ideaalselt õuemuru, mängu- ja golfiväljakuid. Spetsiaalse tehnoloogia abil valmistatud polüpropüleenist mutivõrk on väga tugev ja peab vastu vähemalt 8 aastat.

Võrk kinnitatakse maapinnale ja selle peale pannakse umbes 10 cm paksune liivase mulla kiht.
Kui muru on olemas, tuleb eemaldada mättakiht, paigaldada võrk ja istutada mättad lihtsalt uuesti tagasi. Võrgule tuleb anda ühenduskohtades 10–15 cm ülekatet ning ääred ja ülekatted fikseerida plastist või metallist klambritega. Peenarde, puude ja teeservade ümber paigaldame võrgu L-kujuliselt.

Mutikäigud paiknevad harilikult 40–80 cm sügavusel maapinna all. Maapinna lähedal asuva võrgu korral saavad loomad käikudes liikuda, aga ei saa pinnale tulla. Kui mutid avastavad, et neil pole võimalik oma käigusüsteeme võrgu tõttu vajalikul viisil arendada, jätavad nad aia maha. Nii aitab võrk võidelda muttide vastu pehmete meetoditega. Lisaks mutikahjude ennetamisele parendab võrgu kasutamine muru juurestikku.

Võrguga kaetud alale taimede istutamiseks tuleb võrk istutuskohas X-kujuliselt lahti lõigata. Pärast istutust tuleb ääred klambritega kinnitada.

Baltic Agro muruväetiste valikuga saab tutvuda SIIN.

Muru on aia uhkus, mis kaunistab iga maja. Ilusa muru loomisega saab igaüks hakkama – tähtis on valida korralik ja sobiv muruseeme, toita murutaimi vähemalt kolm korda kevadest sügiseni, niita õigel ajal ja kõrguselt, kasta piisavalt ning kaitsta muru kahjurite ja umbrohutude eest.

Baltic Agro koduaia muruväetised ja muruseemnesegud aitavad sinu aiamuru!

Baltic Agro ilusa muru auhinnaks on (loosimine augusti lõpus):

mutivõrk 1 x 25 m koos kinnitusklambritega – mutivõrk paigaldatakse enne muru rajamist ning see kaitseb ideaalselt õuemuru ja muruväljakuid,

mugavad aiatöökindad.

Baltic Agro auhind loositakse välja koos peaauhinnaga.

Jaga
Kommentaarid