Kui sula maa peale tuleb lumi, levib kiiresti lumiseen ja muru sisse tekivad suured valged laigud. Viimased kaks niitmiskorda võiks olla pigem madalamad, et anda libledele päikesevalgust. Siiski niitke korraga maksimaalselt 1/3 rohulible pikkusest ja mitte madalamalt kui umbes 3,5 cm. Pika sügisega kasvab muru teinekord detsembrini, nii et tuleb olla valmis vajadusel niiduki väljavõtmiseks.

Muru väetamise võiks ette võtta sügisel augustis-septembris. Murutaimede talvekindluse tõstmiseks sobib Baltic Agro sügisene muruväetis.

Sügisväetamise idee on selles, et turgutada muru rohkete toitainetega, aga piirata lämmastikku, mis paneks kasvu vohama. Väetada tuleb kuiva ilmaga. Hilisem vihm lahustab väetisegraanuli ja viib vajalikud toitained kamarasse. Niiske ilmaga võivad graanulid libledele kleepuda ja neid kõrvetada.

Kasutusnorm on 4 kilogrammi 150 ruutmeetri kohta.

Sambla tõrjumine

Sügisel on hea teha ka samblatõrjet. Sammal vallutab muru, kui muld on liiga tihe ja õhustamata, toitainetevaene, muru kasvab varjus või on tegemist liigniiske või happelise pinnasega. Samblast aitab vabaneda Baltic Agro samblaeemaldiga muruväetis, mida puistatakse aprillist septembrini sammaldunud kohtadesse 30 g/m² ja lastakse paar päeva mõjuda. Pruunistunud sammal riisutakse murust välja. Tekkinud tühikud täidetakse mullaga ja külvatakse uus muruseeme. Samblast vabanemiseks soovitame muru regulaarselt õhustada (aiahargi või aeraatoriga) ning lubjata aia- ja murulubjaga.

Vaata liasks, kuidas vabaneda samblast murus.

Uue muru rajamine

Sügisene murukülvamine edeneb tõenäoliselt lihtsamalt ning tulemus on parem kui kevadel just heade niiskus- ja soojustingimuste pärast. Kuid tegelikult võib muruseemne külvata ka täiesti hilissügisel just enne maa külmumist, nii et see hakkaks kevadel kohe sobivate tingimuste saabudes idanema.

Uue muruplatsi rajamiseks vali kõigepealt õige muruseeme, arvestades muruplatsi otstarvet (kas see on tiheda kasutusega, milleks seda peamiselt kasutatakse) ja asukohta (vari või päike, kuiv või niiske). Seemnesegudes kasutatakse erinevaid taimeliike, mis valitakse vastavalt otstarbele. Eesti oludesse sobivad kõige paremini spetsiaalselt põhjamaade kliimat arvestavad murusegud. Baltic Agro valikus on kõige populaarsem Koduaiamuru nime kandev murusegu, mis koosneb Eesti mulda ja kasvukeskkonda sobivatest sortidest. Murukasvatamise märksõnaks Eestis on vastupidavus, sest kuigi niiskust on piisavalt, on talvel temperatuurikõikumised suured. Kas sügisel külvates peaks muru ka väetama? Baltic Agro soovitab väetada pärast esimest niidukorda.

Koduaiamuru seemnest saab tiheda ja madalakasvulise muruvaiba, mis kasvab nii päikese käes kui ka varjus ning taastub hästi kahjustustest.

www.balticagro.ee
Baltic Agro AS
Rukki tee 8, Lehmja küla, 75306 Rae vald, Harjumaa
koduaed@balticagroestonia.com

Muru on aia uhkus, mis kaunistab iga maja. Ilusa muru loomisega saab igaüks hakkama – tähtis on valida korralik ja sobiv muruseeme, toita murutaimi vähemalt kolm korda kevadest sügiseni, niita õigel ajal ja kõrguselt, kasta piisavalt ning kaitsta muru kahjurite ja umbrohutude eest.

Baltic Agro koduaia muruväetised ja muruseemnesegud aitavad sinu aiamuru!

Baltic Agro ilusa muru auhinnaks on (loosimine augusti lõpus):

mutivõrk 1 x 25 m koos kinnitusklambritega – mutivõrk paigaldatakse enne muru rajamist ning see kaitseb ideaalselt õuemuru ja muruväljakuid,

mugavad aiatöökindad.

Baltic Agro auhind loositakse välja koos peaauhinnaga.

Jaga
Kommentaarid