Võrdluse eesmärgiks oli välja selgitada kombainide eelised ja erinevused teraviljakasvatajatele Põhja-Eesti tingimustest. Võistluse käigus koristati talirapsi ja rukist ning võrreldi kombainide tehnilisi omadusi.

Mõõdeti kombainide tootlikkust, kütuse ja AdBlue kulu, terakadu, pooliku tera protsenti punkris ja põllul, prügisust, põhu- ja aganalaotuse kvaliteeti, heedri lõikekvaliteeti ja tööseisakuid. Lisaks hõlmab võrdlus rahalist poolt, mis sisaldab masina hinda, ülalpidamiskulu, viie aasta hoolduskulu, remondikulu (varuosad+aeg), kulu terakaost ning varisest tekitatud kulu.

Kuigi algul oli plaan alustada teisipäeval võistukoristust rukkipõllust, oli see hommikul märg ja kiirkorras otsustati esimene päev veeta rapsipõllul. ”Ma nägin unes rukkipõldu, aga siis tulime hoopsi rapsi,” naeris üks pilootidest ehk kombaineritest. Rukkisse jõuti eile ennelõunal ja täna võrreldi puhastamisele, hooldusele jms-le kuluvat aega ning jõudu.

Wihuri Agri turundusjuht Ulvi Kullerkupp ütles, et võistlus läks väga kenasti: "Tore oli näha, kuidas võrdsed kombainid kõrvuti vilja koristasid, aga äge oli vaadata ka hooldemeeskondade tegevust – igal firmal oli hooldebuss kaasas, mis oli vajadusel kohe valmis startima, aga õnneks läks kõik suuremate apsakateta. Ja ilmataat hoidis meid.”

Kombainid olid kõik rootorkombainid. "Kui kümnekonna aasta eest olid valdavad trumliga koristusmasinad ning rootor oli uudis, siis nüüd kasutavad kõik suuremad põllupidajad rootoreid, mille jõudlus on suurem," selgitasid Dotnuva Balticu esindajad. Just Case IH, mille vahendaja Dotnuvos praegu on, oli Eesti esimene rootorkombain.

Kui muid kombainimarke oli väljas üks, siis John Deere oli esindatud kahe kombainiga, teine neist kahe rootoriga. Selle roolis oli USA tehase esindaja Jason Abbott. Abbott on seda uutmoodi masinat tutvustanud ka Lätis, Poolas, Prantsusmaal, Saksamaal ning homme lendab sama tegama Inglismaale. Nagu tehase esindaja kinnitas, on Aru põllumajandusühistus saadud tulemused väga olulised ka tehase jaoks.

Nimetatud kombainid on ka põhilised, mis praegu Eesti põldudel vilja koristavad. Lisaks neile võib Eestis näha veel Rostselmaši ja Massey Fergusoni kombaine. Ühe eksemplariga on Eestis esindatud Deutz-Fahri ja uuendatud nn suure Sampo kombainid.

Seda, milline kombain mis osas on teisest parem, on veel vara öelda. Eesmärk polegi võitjat välja kuulutada, vaid anda tagasisidet kõikide kombainide plusside ja miinuste kohta. Täpsem ülevaade valmib taimekasvatuse instituudis kuu aja jooksul.