Kui proovida tänavuse konkursi erijooni välja tuua, siis saime maitsta palju häid moose, mille maitsestamisel oli leitud hea tasakaal ja kasutatud omavahel hästi sobivaid koostisosi.

Teise suurema grupi moodustasid köögiviljalisandid, kus oli väga sagedasti kasutatud suvikõrvitsat. Ka tšillimoose laekus konkursile üsna mitu.

Klassika on kindla peale minek

Sel aastal andis žürii kõige rohkem punkte ja peaauhinna Mati Ehasalu saadetud maasika-vaarika-mustasõstramoosile. Selle puhas ja mahlakas marjamaitse võlus ehedusega, samuti oli selles parasjagu nii hapet kui magusust ja meeldiv oli ka see, et konsistentsis oli marju tunda.

Teise koha saavutas Juta Jöffert koguni kahe hoidisega, mis kogusid võrdselt punkte. Eriti palju kiidusõnu öeldi tema hapendatud ubade kohta. See hoidis oli tõesti väljapaistev, sest hoidistajal oli õnnestunud säilitada aedubade meeldiv krõmpsuv struktuur ning lisada neile mõnusat hapusust ja vürtsikust. Hapendamine näib küll väga lihtne, kuid tegelikkuses ei pruugi hapendamine minna üldse hoidistaja soove mööda. Juta Jöffertil aga õnnestus see ubadega täielikult.

Tema teine tunnustuse saanud hoidis oli tšilli-ananassimoos. Selle tegi meeldivaks tšilli vürtsikuse, ananassi aromaatsuse ja suhkru magususe tasakaal.

Kolmanda preemia teenis Kai Põldvee-Mürgi suvikõrvitsasalat karriga. Karri sobib vähe intensiivse maitsega suvikõrvitsa maitsestajaks suurepäraselt.

Ilu ja kasu üheskoos

Kõige erilisema hoidise preemia sai Aino Kivi, kelle õunaroosid olid ilusa väljanägemisega ja tunnustust väärib iseenesest ka idee, kuidas kasutada ja säilitada kuivatatud õunu.

Õunarooside tegemiseks on meeldiva magusa maitsega õunad õhukeselt viilutatud, kuivatatud ja need siis osavalt üksteise sisse roosiks keerutatud. Sel moel valmistatud roosid on küllap üsna töömahukad, kuid nende efektsus on vaeva väärt.

Lisaks kilekotti pakitud roosidele, mida saab kohe nosima hakata, oli roose ka marinaadis hoidistatud. Seal olid need omandanud roosaka värvuse ning sellised roosid sobivad hästi tortide või külmlaua vaagnate kaunistamiseks.